Zbytky jídla obsahují živiny, které jsou pro podporu růstu rostlin důležité. Některé z nich vám pomohou se zbavit škůdců a plevele. V kuchyni vám takových zbytků pod rukama projde spousta, a tak je načase je začít využívat ve velkém.

Na výrobu nebudete potřebovat nic speciálního. Buď je využijete v celku, nebo se naučíte vyrobit tekuté hnojivo ze zbytků z kuchyně. K tomu vám pomůže i následující video:

Zdroj: Youtube

Skořápky

Vaječné skořápky jsou bohaté na hořčík, železo, draslík, fosfor a hlavně na uhličitan vápenatý, který podpoří mohutný růst rostlin. Jako hnojivo dodají půdě a rostlinám potřebný vápník a pomohou jako prevence proti hnilobě květů u rajčat.

Skořápky můžete použít dvojím způsobem: buď je rozdrtíte na prášek, který smícháte se zeminou, nebo je použijete celé. Do nich vysadíte semínka či klíčky a počkáte, až povyrostou. Poté skořápky jemně rozbijete a zasadíte do zeminy.

Skořápky v drcené formě jsou také skvělým odpuzovačem slimáků.

Kostní moučka

Pokud si často pochutnáváte na kuřecím či jehněčím mase, nevyhazujte kosti do koše. Namísto toho je usušte na slunci, rozdrťte v mixéru na kostní moučku a tu přidejte do zeminy nebo ji rozmíchejte ve vodě jako tekuté hnojivo. Kosti jsou zdrojem vápníku, fosforu a dusíku, potřebných pro zeleninu, jako jsou rajčata, papriky, zelí či chřest.

Jemný prášek můžete udělat také z rybích kostí – hlavy či ocasu. Díky spoustě dusíku zlepší strukturu zeminy a přitáhne prospěšné mikroby a plísně.

Pikantní papriky a cibulová zelenina

Likvidují vaši úrodu, letničky a keře škůdci jako veverky, mšice či králíci? Postříkejte rostliny koncentrátem z pálivých papriček, cibule či česneku a zmizí cobydup. Výrobu zvládnete snadno doma, pamatujte však na bezpečnost. Výsledný roztok bude horký a pálivý.

Čerstvé papričky, cibuli a česnek či jejich zbytky nakrájejte najemno a nechte vyluhovat ve vodě, aby byl roztok silný. Poté jej vařte asi 15 minut. Vychladlou směs nechte uležet alespoň jeden den. Směs sceďte a přelijte do lahve. Přidejte olivový olej a pořádně protřepejte. Směs pak stříkejte na listy rostlin pomocí rozprašovače.

Pokud raději papričky a cibulovou zeleninu sníte a nechcete ji použít na postřik, osaďte vaši zahradu jejich keříky. Vytvoříte tak organickou a nezávadnou hradbu, která rostliny ochrání od nezvaných návštěvníků.

Zdroje: oldworldgardenfarms.com, balconygardenweb.com, food52.com