Celosvětově oblíbená dýně hokaido má sice svůj původ na Dálném východě, jak ostatně napovídá její název odvozený od japonského ostrova Hokkaidó, ale pěstuje se hojně i u nás. Není divu, jedná se o nenáročnou rostlinu, které se v našich podmínkách daří, a navíc mají její zářivě oranžové plody široké kuchyňské využití. A pokrmy z hokaida nejen výborně chutnají, ale mají i nesporný zdravotní přínos.

Svědčí chuťovým buňkám i zdraví

Dýně hokaido obsahuje vitaminy B, C, E a K, dále železo, hořčík, zinek, sodík a draslík. Díky obsahu betakarotenu působí jako antioxidant, zabraňuje tedy poškozování buněk škodlivými volnými radikály. Je také zdrojem nenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat krevní tlak a prospívají cévám. Konzumace dýně svědčí trávicí soustavě, srdci a ledvinám, semínka jsou vhodná při potížích s prostatou a u žen v menopauze. Dýně je vhodná i pro diabetiky a v neposlední řadě je to výborná a chutná součást jídelníčku při redukční dietě, neboť snadno zasytí, ale zároveň obsahuje jen velmi málo kalorií, působí detoxikačně, antiparaziticky a močopudně. Rovněž posiluje imunitu, což se v období podzimních plískanic rozhodně hodí, a má i protirakovinné účinky. Dýně je zkrátka zdravou potravinou, která nám zpříjemní podzimní dny a posilní naše tělo na dlouhou zimu.

Snadná, zároveň vynikající a zdravá polévka

Příprava této chutné, jemně pikantní polévky rozhodně není složitá, budete na ni potřebovat jen běžně dostupné ingredience:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 menší cibuli
  • 0,5 kg dýně hokaido (může být i jiný druh dýně, ty se ale na rozdíl od hokaida musí předem oloupat)
  • 600 ml vývaru (podle chuti zeleninového nebo kuřecího)
  • 2 stroužky česneku (lze použít i jemnější sušený česnek)
  • 150 ml smetany ke šlehání, kterou můžete nahradit smetanou na vaření, pokud chcete lehčí variantu
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • dýňový olej a dýňová semínka na ozdobu

V kastrolu rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou, na kostky nakrájenou dýni hokaido, kterou předem zbavíte vláknitého vnitřku se semínky, ze všech stran ji opečte a zalijte vývarem. Pod poklicí uvařte na mírnějším stupni doměkka, což trvá zhruba 20 minut. Poté kastrol odstavte a tyčovým mixérem obsah rozmixujte dohladka. Přidejte česnek a smetanu a prohřejte, ale dále nevařte, aby se smetana nesrazila. Podle chuti dosolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Hotovou polévku můžete ozdobit nasucho opraženými dýňovými semínky a pokapat dýňovým olejem. Hodí se k ní i krutony z osmaženého či opečeného pečiva nakrájeného na kostičky. Tato výborná polévka doplněná čerstvým pečivem je vydatnou, ale přitom zdravou večeří či menším obědem.

Zdroje: apetitonline.cz, bylinkovyraj.net, living.iprima.cz