Šťavel čtyřlistý (Oxalis tetraphylla) neboli čtyřlístek je nenáročná květina, kterou pěstujeme především pro radost. Často bývá věnována jako novoroční dárek, aby přinášela po celý rok štěstí. To nám mají zaručit čtyři srdíčkovité listy vstřícně vyrůstající na dlouhém tenkém stonku, takže připomínají zelený květ s temně fialovým středem. Aby to štěstí bylo skutečně opravdové a nefalšované, nám zaručí drobné jasně červené kvítky kalíškovitého tvaru, které se však často otvírají jen za jasného počasí, když se na ně usměje sluníčko. Nenechme se však překvapit, když nám na noc svěsí listy jako sbalené paraple. Jsou to typické spánkové pohyby této rostliny.

[O MNOHA A MNOHA DALŠÍCH KVĚTINÁCH A ROSTLINÁCH SE DOZVÍTE V NAŠÍ ROZSÁHLÉ ENCYKLOPEDII ROSTLIN](http://www.dumazahrada.cz/specialy/encyklopedie-rostlin/ " O MNOHA A MNOHA DALŠÍCH KVĚTINÁCH A ROSTLINÁCH SE DOZVÍTE V NAŠÍ ROZSÁHLÉ ENCYKLOPEDII ROSTLIN")

Naše cibulnatá asi 15 cm vysoká trvalka pochází z Mexika, ale patří k početnému rodu čítajícímu okolo 500 druhů vytrvalých i jednoletých rostlin s cibulnatými, hlíznatými i vláknitými kořeny, které často rostou jako plevel. Typickým příkladem je šťavel kyselý vyskytující se i v našich lesích.

Květenství

U nás většinou nasazuje květy od června do října, existuje však řada příbuzných rostlin jako například Oxalis deppei, O. ortgiesii nebo O. purpurata, které mohou kvést i v první polovině roku.

Vlastnosti

Konkrétně šťavel čtyřlistý je pěstován pouze jako ozdobná rostlina, zatímco příbuzný šťavel kyselý se používá jako ochucovadlo. Jeho listy připomínající chuť citrónu se přidávají do salátů, zeleninových směsí a čajů. Jak ale praví lidová moudrost „všeho s mírou!“ Obsahují totiž velké množství kyseliny šťavelové, která je sama o sobě jedovatá a ve větších dávkách může přivodit ledvinové potíže, v krajním případě i ohrozit život.

Pěstování

Čtyřlístek potřebuje světlé a chladné stanoviště, které jen prospěje jeho kompaktnímu vzrůstu a trvanlivosti rostliny. Optimální je severně orientované okno, kde se letní teplota pohybuje okolo 20 °C.

Od poloviny května až do září ho můžeme přenést i s květináčem ven a umístit do polostínu mezi zahradní rostliny. Dobře se kombinuje s letničkami, jako jsou begónie nebo sporýši.

Pěstujeme ho v širším květináči s výživným humózním substrátem kyselejší reakce s pH okolo 6.

V létě a během květenství zaléváme vydatněji a 2x za měsíc přihnojujeme pomalu rozpustnými hnojivy pro rostliny ozdobné listem. Dávejme si však pozor na přelití, trvale mokrá půda způsobuje uhnívání cibulí.

Po skončení květenství začneme omezovat zálivku, až nám zežloutnou a opadají listy. Pak přeneseme rostlinu na suché a chladné místo, kde zůstane až do jara, kdy ji přesadíme. Nejlepší však je vyjmout cibulky ze země a po přezimování je opět zasadit.

Množení

Tuto rostlinu množíme především pomocí cibulek, které vysazujeme na jaře do kyprého substrátu s pískem, který dle možností odspodu mírně vyhříváme.

Rychlení

Co by to však bylo za čtyřlístek, kdyby nám nepřinesl štěstí už na Nový rok. K tomu mu můžeme napomoci tím, že uměle ukončíme sezonu o něco dříve, uložíme cibule na suché a chladné místo a na podzim opět vysadíme.