Myšlenka na muzeum-experiment, kdy se testuje jeho provoz, a až po čase se rozhodne o jeho definitivní podobě, je v tomto případě vlastně logická. Almere je totiž velice mladé město, první stavby zde vznikaly v 70. letech 20. století v místech, kde ještě zhruba před sto lety býval mořský záliv.

Ostatně podívejte se sami:

Zdroj: Youtube

Muzeum jako pokus

Almere ležící v provincii Flevoland patří mezi sedmičku největších holandských měst, o zajímavou architekturu i díky krátké historii tady není nouze. Ale chybělo mu muzeum umění, které se má stát jedním z lákadel. Nakonec padlo rozhodnutí vybudovat prozatímní umělecký pavilon, v němž se budou testovat nejrůznější nápady, aby se nasbíraly zkušenosti, které se pak zúročí ve finální stavbě muzea (mělo by vzniknout během 5 až 10 let). Testovací vzorek dostal jméno M. a vloni prošel zatěžkávací zkouškou, byl využitý v rámci světové zahradnické výstavy Floriade Expo 2022.

Jiné myšlení

Netradiční muzeum má podobu tří kruhů a odkazuje na mladou historii města vzniklého na vodě. Za projektem stojí rotterdamské architektonické Studio Ossidiana, vedou ho Alessandra Covini a Giovanni Bellotti. V návrhu se inspirovali mořem, které nahradila právě provincie Flevoland, a jezerem Weerwater, na němž pavilon pluje.

Muzeum na vodě

Tři kruhové stavby na jezeře nejde přehlédnout. Takzvaná Observatoř v podobě válce nabízí zastřešený výstavní prostor. Stage je malý autonomní ostrůvek s terasou, vlastně pódium, kde se dají pořádat koncerty a jiné akce (navíc ho lze přesunovat). Port představuje kruhovou promenádu, současně se tu můžou odehrávat například koncerty a reálně slouží rovněž jako přístav, lodě kotví po jeho vnějším obvodu. Neboli návštěvníci nemusí do muzea jen po svých, můžou připlout na lodi.

Jednoduše a originálně

Observatoř postavená na teraco platformě má polykarbonátovou fasádu, která filtruje a odráží odstíny vody a okolní zeleně. Když se k tomu přidá závěs po celém obvodu interiéru a okna plus hra světla, návštěvníci získají pocit až snové atmosféry. Zajímavost představuje i střecha s mušlemi filtrující dešťovou vodu, třeba pro okolní ptactvo. Pro venkovní promenádu a platformu Studio Ossidiana vyvinulo vlastní materiál, pastelově růžové teraco nazvané Surf and Turf z místních mušlí, jílu, zahradnických a dalších materiálů, kterým odkazují na minulost místa.

Informace o projektu

Informace o projektu
Klient: Obec Almere a provincie Flevoland
Architektura: Studio Ossidiana
Spolupracující architekt: Goldsmiths Company
Ředitelka projektu: Denise de Boer
Lokalita: Almere, Nizozemsko

Uchvátí každého

Testovací muzeum se vymyká běžnému průměru rovněž tím, že se tu můžou setkávat a bavit všichni, aniž by museli být znalci umění. V každém případě budou do umění vtažení, můžou se stát jeho součástí nebo se dokonce podílet na jeho vzniku. Současně se klade velký důraz na krajinářství. Tak, aby se zapojily všechny smysly návštěvníků.

Záměr návrhu je zřejmý: vytvořit prostor, který zůstane přístupný veřejnosti také v době, kdy bude pavilon M. zavřený. Někdo tady může jen postávat a relaxovat, další třeba v zimě nazuje brusle, v létě se vykoupe v jezeře nebo sem dorazí s rybářským prutem. V Almere údajně žije více než 130 různých národností, na své by si měl přijít každý.

 Tento

 Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 2/2023.