Starší generace by holandský řízek asi zařadila do skupiny karbanátků, jen poněkud větších, a ta mladší by v něm mohla vidět variaci na burger, jen bez trojobalu. Podává se s bramborovou kaší, nebo klidně i s bramborovým salátem. Výběr přílohy je samozřejmě na vás, pokud se děti neobejdou bez hranolek, tak jim je dopřejte. V řeznictví si vyberte pěkný kus vepřového a rovnou si ho nechte namlít. Tradiční holandský řízek se ještě neobejde bez sýra a petrželky, ale opět platí – když petrželku vaše ratolestí nemusí, tak s ní klidně šetřete a na talíř přidejte zeleninovou oblohu nebo aspoň pár listů salátu.


Suroviny pro 4 osoby: 500 g mletého vepřového masa, 150 g goudy, 2 lžíce mléka, 1 hrst hladkolisté petrželky, sůl, pepř, na trojobal – hladká mouka, vejce a strouhanka, olej na smažení

Postup: Mleté maso osolte a opepřete, přidejte mléko, nasekanou petrželku a sýr nastrouhaný nahrubo nebo nakrájený na opravdu drobné kostičky. Dobře promíchejte a nechte odpočinout 2 hodiny v chladničce. Pak ze směsi vytvarujte placičky a obalte je v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a nejlépe v domácí strouhance. Osmažte na rozpáleném oleji dozlatova a můžete večeřet.

Zdroj: časopis Gurmet