Rozhodně si to myslí designérské studio Dornbracht, které přišlo s první horizontální sprchou. Čím se liší od té klasické, dostatečně vysvětluje její název – při sprchování se leží a proudy vody dopadají shora na tělo.

Německá společnost si od tohoto vynálezu neslibuje, že přinese do sprchování revoluci, ale ráda by, aby přinesl změnu uvažování nad tím, co vlastně sprchování představuje. Horizontální sprcha má podle Dornbrachtu přesvědčit své uživatele, že sprchování je především relaxace, a až poté potřeba zbavovat se nečistot. Tím, že člověka donutí, aby si lehl, ho přiměje, aby zpomalil a moment masáže teplým proudem vody si intenzivně užil.

Designéři se snažili spojit nejlepší vlastnosti sprchy a vany; člověk si v horizontální sprše odpočine, ale přitom nespotřebuje hektolitry vody na naplnění vany. Sprcha se ovládá elektronicky, pomocí speciálního zařízení nazvaného eTool. To umožňuje, aby si uživatel navolil sílu proudu, jeho tvar i teplotu. Sprcha má už přednastavených několik typů masážních programů.

Výrobce už tuto exkluzivní záležitost nabízí ke koupi, ale cenu na svém webu neuvádí; poskytuje ji jen vážným zájemcům. To většinou bývá jasný signál, že tato záležitost bude pořádná drahota…

FOTO: www2.dornbracht.com/en/