Víte, že punč pochází z Indie? Rozmanitost punče je ohromná. Základ je vždy destilát - většinou z rumu, případně z jiné lihoviny, jsou ale i recepty z vína. Dalšími přísadami jsou čaj, ovoce či ovocná šťáva, cukr, voda, ale může to být i mléko. Chybět nesmí samozřejmě citrón a koření. Tím bývá obyčejně skořice, hřebíček, kardamom, zázvor a vanilka. Hotový nápoj by měl obsahovat asi 30 % alkoholu. Do horkého punče ho přidáváme až jako poslední, aby nevyprchal a nepřišli jsme o patřičnou chuť a vůni. Punč se pije obvykle ze sklenic nebo skleněných šálků.

Punč 4x jinak:

Hořící punč: Na jednu sklenici tohoto nápoje budeme potřebovat 50 ml rumu, 50 ml citrónového sirupu, 100 ml vody, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 kolečko citrónu. Sirup svaříme s vodou a přidáme citrónovou šťávu. Hotový nápoj nalijeme do sklenice a ozdobíme kolečkem citrónu, polijeme rumem (ne tuzemským, nehoří), zapálíme a podáváme.

Francouzský punč: Na tento punč je třeba 200 ml červeného francouzského vína, 150 ml vody, 150 ml griotky, 150 g práškového cukru, 3 lžičky citrónové šťávy. Cukr, červené víno a griotku smícháme s vroucí vodou, vzniklý nápoj ochutíme citrónem a můžeme podávat.

Anglický koloniální punč: Z 200 ml vody, 100 ml rumu, 40 ml brandy, 40 g práškového cukru, 3 lžic citrónové šťávy, špetky muškátového oříšku, 2 hřebíčků a kousku vanilky získáme anglický koloniální punč. Smíchaný cukr se šťávou z citrónu zalijeme vroucí vodou, do které přidáme koření. Nápoj necháme stát asi pět minut, poté se scedí. Před podáváním přidáme rum a brandy.

Vánoční punč: Na tento vánoční nápoj si připravíme 100 ml červeného vína, 100 ml čaje, 40 ml rumu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky, lžíci rozinek, lžíci na kostičky nakrájených sušených jablek, kousek badyánu, kousek zázvoru, kolečko citrónu. Rozinky a jablka namočíme na několik hodin předem do rumu. Do vína přidáme čaj, koření a citrón a přivedeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, přidáme rozinky a jablka v rumu, případně podle chuti dosladíme a podáváme.

Rum s vodou není pořádný grog

Typicky zimním nápojem je grog, u nás obecně známý jako rum s vroucí vodou a cukrem. Ovšem jestliže chceme ochutnat opravdu jemný a lahodný nápoj tohoto typu, musíme mu věnovat více pozornosti. Základní lihovinou je obvykle rum, ale může to být například i whisky, calvados, případně becherovka či borovička a podobně. Ty lze navíc smíchat s některým ze sladkých likérů, například griotkou nebo přidat místo nich zkaramelizovaný cukr.

ČTĚTE TAKÉ:

Ze 150 ml smetany, 100 ml rumu nebo whisky, třtinového cukru (podle chuti), skořice, hřebíčku, vanilky si pak uvaříme grog smetanový. Smetanu zahřejeme s kořením, necháme pět minut stát, koření vyjmeme, přidáme rum, osladíme podle chuti a máme lahodný vánoční nápoj na světě.

Na vánoční grog budeme potřebovat 50 ml rumu, 50 ml griotky, 150 ml vody, podle chuti třtinový cukr, 1 lžičku citrónové šťávy, kousek celé skořice, 3 hřebíčky, vanilku, plátek citrónu. Vodu svaříme s kořením, necháme pět minut stát, scedíme, přidáme citrónovou šťávu, griotku a rum, podle chuti přisladíme, ozdobíme plátkem citrónu a podáváme. Podobným způsobem lze připravit grog také z jiných druhů lihovin.

Vinný grog s bezinkovým sirupem připravíme z 200 ml červeného vína, 3 lžic bezinkového sirupu, 100 ml rumu, kousku pevné skořice, kousku badyánu, rovné lžičky zrníček kardamomu, kousku vanilky a dvou plátků citrónu. Víno zahřejeme s bezinkovým sirupem a kořením a necháme pět minut stát. Pak scedíme, přidáme rum, nalijeme do sklenic, ozdobíme plátky citrónu a podáváme.

Nejoblíbenější je svařák

Alternativou pro svařák může být horké portské, které má výraznější chuť. Bohužel je výrazně dražší. V našich zemích je svařák velmi oblíbený nápoj, častěji z červeného než z bílého vína, do něhož se přidává hřebíček a kousek celé skořice, sklenka se zdobí citrónem. Ačkoli se víno nazývá svařené, nápoj by se neměl ve skutečnosti vařit, ale zvolna ohřívat až k bodu varu, ovšem v žádném případě by neměl být pouze vlažný. Abychom však dosáhli opravdu výborné chuti, dáme si s přípravou horkého vína trochu práce. Zkusit můžeme třeba horké víno s pepřem a novým kořením, na které budeme potřebovat 300 ml červeného vína, 100 ml vody, 4 hřebíčky, 4 kuličky celého pepře, 2 kuličky nového koření, kousek pevné skořice, 2 lžičky medu a 2 plátky citrónu. Do hrnku dáme vařit vodu s kořením, po minutě prudkého varu přidáme víno a zahřejeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, osladíme, nalijeme do sklenic, přidáme plátek citrónu a podáváme.

Horké víno s kompotovanými třešněmi a ananasem je další zajímavou variantou, na kterou je potřeba 200 ml bílého vína, 100 g kompotovaných třešní a 100 ml šťávy z kompotu, plátek ananasu, 50 ml rumu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky a 2 lžičky třtinového cukru. Do hrnce nalijeme víno, 100 ml šťávy z třešní, přidáme třešně, cukr a koření. Vše pomalu zahříváme až k varu, ale nevaříme. Vyjmeme koření, přidáme rum, na kostičky nakrájenou polovinu plátku ananasu, druhou polovinou ozdobíme sklenici a podáváme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com