Není to žádná reklama, ale fakt, keře hortenzií jsou opravdu úchvatné. Běžně v přírodě je uvidíte, pokud vyrazíte třeba do Japonska nebo Číny, odkud se také dostaly do Evropy, kde se začaly v 19. století šlechtit. Anebo nikam nejezděte a vysaďte je na své zahradě.

Co je k mání

V našich podmínkách se běžně pěstují zejména hortenzie velkolisté (Hydrangea macrophylla) a hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata). Právě od nich se odvozuje řada kultivarů vhodná jak pro volné pěstování, tak v nádobách. V přírodě jsou keře poměrně obří, třeba až 5 metrů vysoké, na zahradě dorůstají asi do 1,5 metru, ale najdete i výjimky potvrzující pravidlo, ty můžou být až dvojnásobně větší. Hortenzie v nádobách jsou komornější. Zajímavé keře charakterizují zejména velká květenství, která je zdobí dlouhý čas. Květy si však uchovají svůj tvar a do jisté míry i původní barvu také v sušené podobě.

Modré jsou v kurzu

Kvetou podle druhu od konce jara, přes léto až do podzimu, a přitom doslova hýří barvami. Některá květenství jsou bělavá, další mají žlutavý nádech nebo vám budou připomínat hodně světlou kávu, uvidíte také červená, fialová, modrá… Zbarvení však není napořád, dá se ovlivnit půdou, do které je vysadíte, a také hnojením. Jednoduše řečeno: čím kyselejší zemina, tím spíš se květy zbarví do modra. A hnojení? Zkuste minerální přípravky bez obsahu vápníku, na podporu tvorby modrých květů se prodává i speciální hnojivo.

Základní pravidla

Nejprve jim vyberte vhodné, optimálně částečně zastíněné místo, kde budou současně chráněné před větrem. To platí hlavně pro velkolisté hortenzie, latnaté mají raději více slunce. Obecně ocení mírně kyselou humózní zeminu, nicméně některé kultivary vyžadují více kyselou půdu. Ještě si zapamatujte, že vápno v půdě jim opravdu nebude svědčit. Starejte se o zálivku, půda nemá zcela vyschnout. V tomto směru chtějí mnohem větší péči keře v nádobách, ale to už jistě víte. Na podzim odstraňte uschlé výhony, řez nechte na jaro.

Péče před zimou

Hortenzie zvládnou i hodně nízké minusové teploty, ale neplatí to paušálně pro všechny. Ověřte si předem, jaké podmínky vyžaduje vámi zakoupený kultivar. Jinak se hortenzie latnaté nemusí na zimu nijak extra připravovat. Dokonce se na nich ponechávají uschlá květenství (pak přečkají chladné měsíce v lepší kondici). Hortenzie velkolisté jsou o něco náročnější. Pokud daný kultivar snese jen pár stupňů pod nulou, preventivně ho chraňte. Jednu z možností nabízí králičí pletivo, kdy jím rostlinu obalíte tak, aby mezi ním a keřem zůstalo asi 8 až 10 cm volného prostoru (vlastně vytvoříte tubus). Tento vyplňte třeba uschlým listím. Hortenzie by z „obalu“ měly volně vyčnívat, aspoň 20 cm, ještě přidejte stříšku, třeba ze starého lina. Nebo je aspoň přikryjte chvojím, nahrňte zeminu ke kmínku a podobně.

Přichází čas sušené parády

Květy odstřihávejte nejlépe v době, když keř zdobí už nějaký ten čas a vypadá to, že začnou pomalu odkvétat, mění barvu. Nikdy je však nestřihejte za mokra, zbytečně byste prodloužili proces sušení, a dost možná by ještě dříve uhnily. Nehledejte v tom vědu, nechte květy volně viset, zavěste je třeba na šňůru. Někdy se radí ponechat je volně ve váze, zde však nelze vyloučit, že by stonky nevydržely nápor těžkých květenství. Po usušení je lze pro větší trvanlivost přestříkat lakem na vlasy.