Místo malířského štětce potřebujete kyselou půdu a hliník. Jinak se modré barvy nádherných květenství hortenzií nedočkáte, i kdybyste jim od rána do večera zpívali, že modrá je vážně dobrá.

Abyste se mohli radovat z bohaté násady květů, myslete také na řez hortenzií, tady máte návod:

Zdroj: Youtube

Nejsou náročné

Hortenzie milují polostín, tam se jim opravdu nejvíce daří. Zvládnou sice prosluněné stanoviště nebo dokonce větší stín, ale pak zase potřebují více péče, zejména vydatnou zálivku. Co ještě? Půdu s kyselým pH asi 5 až 6,5 (pomůže přídavek rašeliny). A jaké pravidlo platí, když chcete modré květy? Více kyselá půda rovná se více modré květy, v tomto případě tedy pH 5 až 5,5.

Další pomoc

Kyselejší pH rovněž slibují běžně dostupné přípravky pro zahrádkáře, prodává se dokonce okyselovač půdy a hnojivo v jednom. Pozor, s hnojením začněte ještě před rašením, březen nabízí ideální čas. Přihnojit lze i síranem amonným, samozřejmě v rozumné míře. Nebo zkuste síran hlinitý, ten je osvědčený, používali ho staří zkušení zahrádkáři i zahradníci-profíci.

Od citronu k příboru


Dříve se také sázelo na občasné přidání zálivky vodou okyselenou citronem nebo octem. A dodnes se traduje, že když při výsadbě dáte pod hortenzie alobal nebo po výsadbě k rostlině zapíchnete vidličku, lžící či nůž, ale z hliníku, mohli byste se dočkat změny barvy na modrou.

Funguje to vždycky?

Experimenty se vyplatí u šlechtěných hortenzií, které mají modrou barvu ve své genetické výbavě. Pokud byste hortenzii získali od někoho, kdo už dříve prováděl pokusy se změnou barvy, aniž by byla za tímto účelem cíleně šlechtěná, nelze čekat zázrak. Totéž platí pro případ, kdy po seříznutí zbyla pouze bílá podnož. Obecně totiž platí, že u bíle kvetoucích kultivarů nejde dosáhnout změny barvy.

Zdroj: cs.farm.tomathouse.com, Český rozhlas