I v oblasti architektury vznikají neuvěřitelné stavby, a tak už by nás nemělo překvapit, když se nás projektant zeptá: Je libo vodopád?

A proč ne, vždyť úžasný efekt vytvořený silou vodního proudu je právě v módě.

V opuštěném lomu nedaleko Šanghaje na úpatí hory Tianmenshan právě vzniká vodopádový pětihvězdičkový hotel. Celý projekt by měl přijít přibližně na 555 milionů amerických dolarů. Jedná se o devatenáctipatrový kolos s 380 pokoji. Hotel by měl obklopovat rozsáhlý zábavní park o celkové ploše 428000 km². Návštěvníkům bude k dispozici mimo jiné i kompletní prostor pro bungee jumping a lezeckou stěnu. Spodní dvě patra by měla také sloužit podvodní restauraci, jako sportovní komplex pro vodní sporty a 10 metrů hluboké akvárium. Tvůrce projektu Shimao Property Group spolupracoval s britskými inženýry z firmy Atkins. Stavebníci i investor věří, že by tato zajímavá stavba, nazývaná Shimao Inter Continental, mohla být pro veřejnost otevřená nejpozději v roce 2014.

Čínská monstrózní továrna na zábavu stvořená z vody však není na světě jediná. Další vodopádový hotel, nazvaný přímo Waterfall Hotel Guilin, najdeme také v zemi čínského draka, a to ve stejnojmenném městě v provincii Guangxi. Není sice tak monumentální jako rozestavěný projekt u Šanghaje, ale zato návštěvníky především v noci také díky působivému nasvícení uchvacuje proudy vody stékajícími po jeho oknech a stěnách.

Kouzla protékajícího potůčku a přepadávajících jiskřivých kapek životadárné tekutiny si již všimli mnozí, ale šlo spíše o drobnější stavby rodinného typu. Vodopád najdeme například i ve venkovském domě ve Francii.

Na tuto notu zahrál již ve třicátých letech slavný americký architekt Frank Lloyd Wright, když postavil v letech 1935 - 1939 jednu ze svých nejslavnějších staveb Fallingwater. Šlo o víkendový dům zakladatele obchodních domů Edgara J. Kaufmanna Sr. Tuto stavbu Wright vytvořil podle ideálů přibližujících člověka přírodě a nechal domem protékat potok a vodopád.

Foto: www.isifa.com