Barcelona patří díky svojí unikátní architektuře k turisticky nejatraktivnějším místům. Kromě plejády fascinujících staveb od Antonia Gaudího, jako jsou La Sagrada Família nebo Park Güell, bude mít hlavní město Katalánska s velkou pravděpodobností už brzy další unikátní stavbu – hotel ve tvaru skály určený pro příznivce horolezectví a outdoorových aktivit.

Návrh hotelu, který ponese jméno Barcelona Rock, je výjimečný nejen svým tvarem, ale i formou využití. Kromě vnitřních prostor, které ponesou všechny atributy pohodlného ubytování (hotel bude mít padesát pokojů, kino, tělocvičnu, lázně, kavárny, bary a obchody), „obytná skála“ nabídne možnost využití venkovních prostor – například táboření na „skalní“ římse. Skalní věž o výšce 100 m bude zároveň 24 hodin sloužit jako přírodní lezecká stěna. Tvar skalní fasády poskytne podmínky na lezení začátečníkům i pokročilým, pro které tu budou vytvořené složité lezecké stěny s převisy. Lákavou atrakcí by měl být i bazén umístěný tak, aby se do něj dalo skákat přímo ze skály. Budova je umístěna na periferii města, takže ze svého vrcholu poskytne krásný výhled na celé město.

Tento odvážný návrh vytvořilo polské architektonické studio UGO v rámci mezinárodní soutěže o netradiční ubytování pro cestovatele s batohy v Barceloně. „Při hledání inspirace jsme se snažili najít společný znak všech architektonických památek města, jakými jsou Sagrada Família, Torre Agar či nedaleké Muzeum moderního umění. Našli jsme ho v Montserrate – v horském hřebeni nedaleko Barcelony, který je zároveň nejvyšším místem s výhledem na město. Kámen z tohoto hřebenu byl použitý na stavbu mnohých budov ve starém centru,“ uvedl ředitel studia UGO Hugon Kowalski. Designéři chtěli dosáhnout toho, aby nový hotel vypadal jako součást hřebenu. Z toho důvodu budou na stavbě vysazené i stromy a keře, které vytvoří příjemný stín i útočiště pro ptactvo. Tento vápenec má nejen vzhled charakteristický pro danou oblast, ale díky svým akumulačním vlastnostem dokáže v noci vydávat teplo, zatímco během horkých dní svoje okolí příjemně ochlazuje, což pozitivně ovlivní i klima vnitřního prostředí. O dostatečné proudění vzduchu a osvětlení se postarají čtyři metry vysoké mezery mezi jednotlivými skalnatými bloky. Kromě kamene je na stavbu plánovaný jako konstrukční materiál beton a jako charakteristický prvek designu dřevo.

Foto: Archiv firmy UGO