Stromové domy vybudované mezi větvemi urostlých stromů získávají v posledních letech stále více příznivců. Jak uvádějí některé literární zdroje, lidská obydlí na stromech nejsou žádnou novinkou. Tento způsob bydlení byl populární mezi domorodými kmeny Tasmánie nebo Tichomořských ostrovů. Stromodomy se úspěšně etablovaly i v Evropě. Za zmínku stojí proslavený italský rod Medicejský, jehož členové mezi sebou soupeřili o postavení co největšího stromového domu.

Architekturou treehouse se může pochválit i Anglie, kde mají registrovaný jeden z nejstarších dochovaných stromových domů. Stromové domy si našly cestu do moderní architektury už zhruba v polovině 90. let 20. století. Nejdřív se budovaly za účelem rekreace, ale s jejich stoupající popularitou a rozvojem technologií, které jejich realizaci ulehčují, se změnily i na stavby pro běžný život. V současnosti se na tuto oblast specializuje víc jak 30 stavebních firem v Evropě a Severní Americe. Jejich nabídka je velmi široká a díky kvalitnějším technologiím, bezpečným postupům a zvýšenému zájmu o životní prostředí jsou schopné zrealizovat jakýkoliv typ stromodomu, přesně podle požadavků klienta.

Treehotel v lůně švédské přírody

Unikátním příkladem stromové architektury je Treehotel – stromový hotel v blízkosti švédské dědiny Harads, který se nachází uprostřed neporušené přírody nedaleko řeky Lule. Jednotlivé pokoje či apartmány se nacházejí v moderních designových buňkách umístěných 4 až 6 metrů nad zemí mezi vysokými starými borovicemi. Zpřístupněné jsou rampami, žebříky i elektrickými schody.

Každá z existujících stromových buněk má výstižné jméno. Jsou to: Kabinka, Modrý kužel, Ptačí hnízdo, Zrcadlová kočka a nejnovějšími přírůstky jsou UFO a Pokoj s výhledem. Kromě těchto šesti pokojů je tu ještě k dispozici stromová sauna pro dvanáct lidí, situovaná okolo stoleté borovice. Každý pokoj je jedinečný, a to nejen architekturou, ale i nábytkem, světly, textiliemi a designem užitných předmětů. Velikosti pokojů se pohybují mezi 15 až 30 m². Jejich provoz, stejně jako jejich konstrukce, je řešen s maximálním ohledem na životní prostředí. Hotelový rezort získává energii z vlastního hydroenergetického zdroje. Ve všech pokojích jsou použita úsporná LED světla, zařízení efektivně hospodaří s vodou i s elektřinou, záchod je kompostovací. Také na čištění a uklízení se používají výlučně ekologické prostředky.

Hotel byl otevřen v létě 2010, přičemž k dnešnímu dni je v provozu šest pokojů. Jejich autory jsou nejznámější architekti Skandinávie. Pro lesy v okolí Harads bylo dohromady naprojektováno 24 stromových pokojů. Koncem října Treehotel získal ocenění The Grand Tourism Prize za rok 2011. Další pokoje budou hotové v roce 2012.

Foto: www.isifa.com, www.treehouse.com, www.fajer.cz