Sběr hub patří v tuzemsku k oblíbeným činnostem, a jakmile počasí zajistí vhodné podmínky, hemží se to v lesích houbaři těšícími se na nejlepší úlovky. A pokud je úroda bohatá, přichází na řadu sušení, nakládání, smažení a hledání dalších receptů, jak houby nejlépe zužitkovat. A jeden takový pro vás dnes máme. V krémovém rizotu houby skvěle vyniknou – kulatozrnná rýže arborio totiž výborně absorbuje jejich chuť. Ideální jsou hříbky, použít ale můžete všechny druhy lesních hub i jejich směs. Pokud budete pracovat s čerstvými houbami, počítejte s množstvím 250-350 g. Sušených hub odvažte zhruba 60 g – konkrétní množství si ale můžete upravit podle vlastní chuti – někdo preferuje výraznější houbovou chuť, někdo raději jemnější.

Podívejte se na přípravu pravého italského rizota s čerstvými houbami. Ve videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Krémové houbové rizoto

Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 400 g rýže arborio
  • 350 g očištěných a nakrájených čerstvých hub (nebo 60 g sušených, předem namočených v horké vodě)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g strouhaného parmazánu
  • 50 ml bílého vína
  • 800 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.

2) V hlubší pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s olivovým olejem.

3) Na mírném plameni osmahněte cibuli dosklovata. Poté přidejte česnek, krátce ho orestujte, vsypte houby a nechte je rozvonět.

4) Do pánve vsypte rýži arborio a nechte ji za stálého míchání několik minut opékat.

5) Rýži zalijte vínem a nechte ho za stálého míchání odpařit. Poté vlijte jednu naběračku horkého vývaru a opět míchejte, dokud se tekutina neodpaří. Takto postupujte do té doby, dokud rýže nezměkne, respektive nebude uvařená al dente, tedy na skus.

6) Sejměte pánev z plotny, vmíchejte parmazán a lžíci másla. Podle chuti osolte, opepřete a ihned podávejte.

Zdroj: ricette.giallozafferano.it, www.lacucinaitaliana.it