Lesy jsou pořád plné hub; letošní rok je na tuto oblíbenou pochoutku opravdu bohatý. Jak se k houbám chovat a co si z nich připravit?

Doporučení pro sběr hub

  • Nikdy nesbírejte houby staré, seschlé, poškozené, i třeba minimálně naplesnivělé, nahnilé. Stará houba může přivodit žaludeční nevolnost stejně jako houba nejedlá nebo mírně jedovatá.
  • Sbírejte jen ty houby, které dobře znáte a u nichž jste si 100% jisti, že u nich nemůže nastat záměna (pozor na žampiony).
  • Muchomůrka růžová (masák) je vynikající surovinou k výrobě polévky (falešné dršťkové). Z bedly usmažíte skvělé řízky – ale obě tyto houby musíte dokonale znát a musíte vědět, jak se třeba liší od muchomůrky šedé a dalších, zejména prudce a smrtelně jedovatých muchomůrek.

Doporučení pro přípravu hub

  • Nalezenou houbu uřízněte u země a na místě lehce očistěte, doma vyhoďte houby červivé nebo jejich červivé části, roztřiďte podle kvality a velikosti, podle zamýšlené kuchyňské úpravy.
  • Velké houby v celku vydrží den v chladničce, když jim ostrým nožíkem naříznete klobouky.
  • Jinak houby rozkrájejte a co nejrychleji zpracujte.
  • Malé houbičky můžete zavařit jako delikatesu – přílohu k masům.
  • Houby nemyjte, jen očistěte hadříkem, papírkem nebo seškrábněte nožíkem.

Houbové recepty pro inspiraci

Recept, žampiony, zapečený pokrmZapečené žampiony se šunkou10 - 13 žampionů (podle velikosti hlaviček a počtu osob), 7 dkg másla, trocha (asi tři lžíce) strouhanky, 15 dkg šunky, 5 dkg rozpuštěného másla, 2 vejce, olej nebo sádlo na smažení, sůl, pepř. Případně trochu strouhaného parmazánu.

Hlavičky očistíme a oloupeme, lupeny odstraníme. Nožky na jemno nakrájíme (odstraníme jejich tužší části) a zbytek dusíme na rozpuštěném másle. Přidáme pokrájenou šunku, vmícháme vejce, osolíme a opepříme. Vzniklou dušenou směsí plníme hlavičky žampionů. Potom hlavičky těsně naskládáme do pekáčku směsí nahoru, posypeme strouhankou, pokapeme dobrým rozpuštěným máslem a zapečeme asi čtvrt hodiny. Na poslední tři minuty zapékání můžeme přisypat Recept, houby, zavařovánístrouhaný parmazán.

Houby zbytečně nemáčejte. Duste je krátce, ani dlouhý var neprospívá dobré stravitelnosti.

100 let starý recept na naložené houbySvař ocet s kořením a houby jím polij. Nech je v nálevu několik minut spařit a pak je vyndej, přendej do sklenic – vrstvu soli, na to vrstvu hub, octem (tím nálevem) to zalij a pokračuj zase vrstvou soli, hub a nálevu. Sklenice považ a dej do chladné spíže.

Variace na houbový guláš - Bedlový gulášPůl kila očištěných bedel (jen uzavřené a polouzavřené klobouky s asi 2cm nožkou), 5 - 7 dkg sádla nebo oleje na smažení, sůl, kmín, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté sladké papriky, dobrý vývar, případně pepř.Recept, houbový gulášHouby rozpulte, na sádle nechte zesklovatět cibulku, přidejte k ní sladkou papriku, mouku, dobře rozmíchejte a přilijte trochu vývaru. Opět rozmíchejte. Přidejte houby a nechte dusit. Přilévejte vývar podle potřeby. Nakonec okořeňte podle chuti, přidat můžete ještě trochu papriky rozetřené v másle.

Tipy:

  • Do vody k houbám přidejte lžičku citronové šťávy. Vodu přilévejte při dušení až podle potřeby, houby zpočátku pustí poměrně hodně vody samy.
  • Při vaření houbové polévky dejte houby do ještě studené vody, ne horké, vařte delší dobu mírným varem.

Karbanátky z hubRecept, houbové karbanátkyPůl kila hub (různé druhy, i měkké, hlavičky i nožky), 5 dkg másla, petrželka, sůl, pepř, muškátový květ, 1 rohlík nebo houska, 1 vejce, 1 střední cibule, strouhanka.Na máslo dáme cibulku, po zesklovatění přidáme nakrájené houby a dusíme. Dušené měkké houby nasekáme na velmi drobno, přidáme sekanou petrželovou nať, sůl, pepř, muškátový květ a nakrájenou housku namočenou v mléce. Přidáme vejce a směs rozmícháme, případně zahustíme moukou. Potom uděláme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme.

-ag-Foto: www.profimedia.cz