Mykorhiza je symbióza, tedy vztah mezi houbou a rostlinou, při které houba předává rostlině živiny, a ta jí na oplátku poskytuje vláhu a cukry. Tato symbióza je pro obě strany výhodná, houba dostává potřebné živiny a rostlina se díky ní lépe rozvíjí a produkuje větší množství ovoce nebo zeleniny.

Co na toto téma říká Akademie věd:

Zdroj: Youtube

Úpadek mykorhizy v naší přírodě

Bohužel v současnosti dochází k negativnímu ovlivňování mykorhizních vztahů, a to používáním průmyslových hnojiv, pesticidů a jiných chemických látek. Tyto látky výrazně potlačují biologickou aktivitu v půdě a původní mykorhizní symbióza se v takových půdách prakticky nevyskytuje. To může vést ke snížené úrodě nebo dokonce k úplnému zničení rostlin.

Přátelské houby u vás na zahradě

Na zahradě si ale můžete "vysadit" přátelské houby, které pomohou vašim rostlinám lépe se rozvíjet. Existují speciální zahradnické preparáty, které obsahují mykorhizní houby a které si můžete pořídit v zahradnictví nebo online. Stačí je jen zapravit do půdy kolem rostlin a mykorhiza se může začít tvořit.

Proč je mykorhiza vhodná i pro vaše rostlinky?

Mykorhiza rozšiřuje kořenový systém rostlin a umožňuje jim lépe využívat živiny a vodu z půdy. Zároveň podporuje růst a produkci většího množství ovoce nebo zeleniny. Dle některých zdrojů pomáhá rostlinám bojovat s chorobami a škůdci.

Zdroj: ireceptar.cz, semenaonline.cz