Jen tak se houpat ve stínu stromů, poslouchat ptáky a zapomenout na svět. V jakém typu houpačky se vám to povede? Někomu stačí obyčejná síťovka, ke které se dá dneska sehnat i stojan či podstavec, pro případ, že nemáte okolo vhodným způsobem rozmístěné stromy, k nimž byste houpačku připevnili. Někdo ale touží po moderním, až luxusním vzhledu, a vysoké kvalitě.

Kvalitní houpačky poznáme tradičně podle materiálu. Co se týče houpaček dřevěných, ty nejodolnější budou vyrobeny z teaku a podobných exotických dřevin, které jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům a vyžadují méně péče než smrk a borovice. Upřednostníte-li houpačku kovovou, pomyslnou zárukou kvality bude hliníková konstrukce, případně dostatečná povrchová úprava.

K dřevěným a kovovým houpačkám se váže také polstrování, které by mělo být naimpregnováno proti plísním a odolávat UV záření. Materiál by se měl zároveň snadno čistit a vzdorovat dešti, jinak ho budete muset stěhovat domů pokaždé, když se zatáhne obloha.

U závěsných houpaček si prohlédněte okraj sedáku; měl by být zaoblený a měkký, třeba i přetažený polstrem, aby vás při houpání netlačil do nohou.

Všímejte si také nosnosti. Menší houpačky koncipované pro jednu osobu mívají nosnost jen 100 kg, takže když k vám zavítá návštěva těžší váhy, budete se o drahocennou houpačku strachovat.