Co naplat, zahradu sice mají, ale dítě se tam nudí... Stačilo by ale vybudovat dětský koutek, a potomka by pak už mohla jen sledovat z pohodlného lehátka…

Na začátku je nutné vymezit správné místo, ideální je takové, na které rodič pohodlně vidí z domova, například z kuchyně nebo obývacího pokoje, vizuální kontrola se jistě hodí i na zahradě. Na místo by zároveň nemělo pražit celý den slunce, ideální je stín a blízká příroda.

Hry na různé způsoby

V momentě, kdy máme vyhrazený koutek, můžeme se pustit do další fáze, kterou je vybírání. Mohlo by se zdát, že to bude jednoduché rozhodování, ale až zjistíte, co je na trhu nabízeno, možná znejistíte.

Klasické jsou běžné skluzavky, které mohou být samostatné nebo součástí domku, který děti využívají k dalším hrám. Standardní jsou i houpačky, ať už samostatné solitéry určené pro dvě děti, nebo závěsné provedení pro jednoho. Oblíbené jsou i prolézačky ve tvaru zvířat, hradů s dlouhými chodbami a skákadla umožňující hopsat dětem třeba celý den. Máte-li k dispozici více prostoru, anebo hodláte dětem propůjčit celou zahradu, pak jim pomocí dopravních značek můžete okolo domu vymezit hlavní a vedlejší silnice, klidovou zónu ad.

Jak vybírat Zeptáte-li se dětí, je nasnadě, že budou chtít všechno, a tak konečné slovo bude mít rodič. Východiskem ke správné volbě bude velikost zahrady, kterou chcete proměnit v dětské hřiště. K dispozici postačí i jeden metr čtvereční, standardní velikost jsou cca 3 metry čtvereční a větší plocha záleží na prostorových možnostech. I ty omezují výběr atrakce, houpat se do koruny stromů anebo vylézat z prolézačky přímo do komunikačního prostoru není příliš bezpečné, proto zvažujme i okolní terén. Při koupi se informujme také na věk, od kterého je atrakce určena, a zároveň přemýšlíme o budoucnosti, co s pěkným, ale neskladným výrobkem budeme dělat, až ratolest omrzí.

Důležitá bezpečnost Přestože výrobky mají veškeré potřebné certifikáty, ještě před jejich využíváním sami zkontrolujte jejich bezpečnost. Jednotlivé díly musejí pevně držet pohromadě, potřebná je dokonalá stabilita a zaoblené zakončení hran a rohů. Informujte se na nezávadnost použitých materiálů a tam, kde dítě může spadnout z výšky, zvolte na zem měkkou krytinu podlahy (např. pryž). Neopomeňte na zábranu před zvířaty, zejména kočky využívají dětská hřiště ke své potřebě. Součástí proto bývají látkové kryty, které děti chrání před stykem s jejich exkrementy. Zůstanou-li děti na zahradě i v podvečerních hodinách, kdy je šero, instalujte v jejich blízkosti venkovní světlo, které bude chránit jejich bezpečnost při pohybu a dovolí i vám na ně dohlédnout.

-td- Foto: http://www.profimedia.cz/, Kettler, archiv