Přestože hřebíček patří k běžně používanému koření, málokdo ví, odkud vlastně pochází a jak se pěstuje. Možná vás překvapí, že se jedná o nerozvinutá poupata stromu, který roste především v tropických a subtropických oblastech Afriky, na Novém Zélandu, v Austrálii a v jižní Asii.
Navštivte hřebíčkovou plantáž a podívejte se, jak se toto koření sklízí a suší:
Hřebíčkovec vonný (nebo také kořenný) je vzrostlý strom z čeledi myrtovitých, který může dosahovat výšky 10 až 20 metrů. Na plantážích se jeho výška obvykle udržuje okolo 5 metrů kvůli usnadnění sklizně. Má krátký kmen s hladkou, do šeda zbarvenou kůrou, koruna má kuželovitý tvar.
Tmavozelené listy jsou dlouhé 6 až 12 centimetrů a mají obvejčitý tvar. Poupata jsou nejdříve světle zelená a postupným dozráváním získávají sytě červenou barvu. Tvoří bohatá květenství, která se skládají až z 30 aromatických bílých květů. Plody tvoří tmavě fialové bobule ukrývající jedno až dvě semena.
Jak se sklízí?
Sklizeň hřebíčku vyžaduje zkušenosti – nejvíce aromatických látek totiž obsahují ještě nerozvinutá poupata. Sklízejí se ve fázi, kdy jejich barva přechází ze zelené do červené, korunní lístky ještě nejsou rozvinuté, ale na vrcholku již tvoří charakteristickou kuličku. Po sběru se poupata suší na rohožích nebo sítech na slunci přibližně jeden týden. Výtěžnost z jednoho stromu tvoří zhruba 4 kilogramy koření, za ideálních podmínek to může být ale i dvakrát tolik.
Nejlepší neplave
Kvalitní hřebíček poznáte podle světlé hnědé hlavičky a tmavě hnědého těla. Ve vodě by se měl zcela ponořit nebo plavat svisle. Starší a méně kvalitní plave na hladině.
Žádaný obchodní artikl
Hřebíček byl v Evropě ceněným obchodním artiklem už od 16. století, záznamy o jeho pěstování ale pocházejí už z 3. století před naším letopočtem. Žádaný byl nejen jako exotické koření, ale i jako léčivý prostředek na celou řadu neduhů. Hlavní složkou jeho silice je sloučenina eugenol, která má antiseptické, antibakteriální i lokálně anestetické účinky. Používá se při bolestech zubů, mírní projevy revmatu, tiší bolesti kloubů a svalů. Příznivě působí také na nervovou soustavu a pomáhá zklidňovat trávicí obtíže.
Hřebíček můžete pěstovat i v našich podmínkách, a to jako bonsaj nebo pokojovou rostlinu.
Hřebíček v kuchyni
Nezaměnitelná vůně hřebíčku skvěle dochutí rýži, masové směsi, zvěřinu, pečenou šunku i zeleninové polévky. Je součástí mnoha kořenicích směsí, jako je garam masala, kari pasta nebo perníkové koření. Používá se také do kompotů, sušenek, sladkého pečiva a chybět nemůže při přípravě svařeného vína nebo punče.