Koupelnové topeníJeště před takovými deseti lety byl koupelnový radiátor jen obyčejný držák na sušení ručníků. Kdovíjak nezdobil, a už vůbec by nikoho nenapadlo umístit ho i do jiných místností. Pověsit „koupelnové“ těleso třeba do kuchyně bylo totéž, jako dát vedle televizoru v obývacím pokoji třeba kotel. Dnešní „radiátory“ však zdobí a podobají se obrazům nebo sochám.

Standardní verze

Doba se změnila a s ní se proměnil také design koupelnových topných těles. Ty nejpraktičtější stále nezastírají, že jejich úkolem je vytopit prostor a usušit ručník, ale do mnohých bychom jejich hlavní funkci ani neřekli. Na trhu existují tři základní varianty.

První je určena k připojení na rozvod vody, stejně jako kterékoliv jiné topení. Slouží de facto k základnímu vyhřátí prostoru. Podobné těleso může být podle vhodnosti designu použito nejen v koupelně, ale i v kuchyni nebo jiném obytném prostoru. Použití v předsíni je dokonce velmi doporučováno, protože není nic příjemnějšího než dobře proschlý a prohřátý kabát.

Stačí elektrický proud

Topné obrazyNěkterá topná tělesa jsou pouze na elektrický proud a i to má své výhody. Dají se totiž instalovat dodatečně bez nutného sekání a stavebních úprav. Faktem je, že takové topení slouží jen jako doplňkové, přívodní kabel příliš nezdobí a elektřina je zatím stále nejdražším zdrojem. Pokud je základní otopný systém vyřešen a stále to není tak docela ono, designový „žebřík“ na elektrický proud může být vhodným řešením.

Kombinace

Ideální je, pokud si můžeme pořídit nástěnný radiátor, který je standardně napojen na systém vytápění (horká voda) a zároveň je připojen k elektrické síti. Samozřejmě je nutné počítat s jeho rozměry, umístěním a příkonem již při stavbě nebo rekonstrukci bytu.

K čemu ale vlastně připojení k proudu slouží, když je těleso napojeno na horkou vodu? Bez elektřiny si ručník nevysušíme, pokud právě není topná sezona. Majitelé bytů vytápěných vlastním kotlem mohou i v létě kotel zapnout, ale zapínat třeba v červenci centrální topení, abychom usušili ručník, Topný obraznení ani ekonomické, natož příjemné. Kombinované topné těleso nabízí skvělou funkci, ale také zdobí, protože kabel je diskrétně zaveden do zdi.

Praktická stránka

Užitečné bývá vědět, že trvale zabudované elektrické těleso musí být připojeno na samostatný jistič (stejné pravidlo platí například při pořízení klimatizace). Není nutné si dělat vrásky se statikou zdi, protože váha topení bývá přijatelná i pro umístění na příčku. U elektrických verzí se doporučuje kombinovat je s programovatelným ovladačem, který může být umístěn například vedle vypínače.

Pro fajnšmekry

Na trhu jsou dnes dokonce topná tělesa, která se podobají obrazům a stejně jako ony mají standardní rám. Fungují buď podobně jako výše popsaná tělesa, nebo je zdrojem jejich tepla infračervený paprsek. Výhoda spočívá v tom, že infrapaprsky ohřívají pouze živou tkáň, takže je nám teplo, aniž bychom museli vytopit celou místnost. Na stejném principu fungují běžné infralampy, které nabízí každý druhý obchod Topné obrazyelektronikou. Používají se k prohřátí nosních dutin a například Španělé s nimi běžně vytápějí koupelny.

Sochy v prostoru

Současný trh dokonce nabízí topná tělesa, která stojí v prostoru, nikoliv na zdi. Často se topení už vůbec nepodobají, a pokud bychom je zahlédli v galerii moderního umění s cedulkou, na níž by stálo jméno autora, nepřišlo by nám to divné. Rozvody je nutné k podobnému topení vést v podlaze a u zavěšených verzí pochopitelně stropem. Značnou nevýhodou je u podobných designových lahůdek zejména cena, která někdy dosahuje sto nebo dvě stě tisíc korun za jeden radiátor. Lídrem evropského trhu v nabídce designových topných těles jsou zejména Italové.

Návrat klasiky

Dobrou zprávou na závěr může být, že v drtivé většině se do architektonicky pojatých interiérů vrací retro. Z toho plyne, že bez drahého designu rozhodně obstojíte – v kurzu jsou totiž také naprosto tradiční litinové radiátory.

-das-Foto: Il Bagno, Kermi, www.sunnyhouse.cz, Laurens