Výhodou muffinů je kromě snadné přípravy také možnost je neustále obměňovat podle chuti, sezony i domácích zásob. Základní suroviny, tedy mouku, kypřicí prášek, vejce, cukr, tuk a mléko, lze doplnit nepřeberným množstvím ingrediencí – od různých druhů ovoce, přes oříšky, vločky a semínka až po čokoládu a koření. V létě jsou skvělé s borůvkami, jahodami nebo třešněmi, na podzim si můžete upéct jablečné, hruškové nebo švestkové a v zimě třeba perníkové s čokoládou nebo se sušeným ovocem. Poslouží vám nejen jako skvělá snídaně, nebo dezert ke kávě, ale můžete je snadno zabalit s sebou na cesty nebo dětem na svačinu do školy.

Jak peče hruškové muffiny legendární šéfkuchař Gordon Ramsay? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Nepřemíchat!

Upéct muffiny zvládne i začátečník, pokud dodrží základní pravidla postupu. Tím prvním je nejdříve smíchat zvlášť suché a mokré ingredience, a až poté je spojit dohromady. Zde přichází na řadu druhé pravidlo – nepřemíchat. Těsto stačí krátce promíchat stěrkou nebo vařečkou tak, aby bylo kompaktní, ale zároveň v něm zůstaly menší hrudky suché mouky. Díky tomu budou muffiny vláčné a nadýchané. Pokud se to s mícháním přežene, během pečení zgumovatí.

Hruškové muffiny se skořicí

Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 200 ml mléka
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 střední vejce
  • špetka soli
  • 2 velké hrušky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • plátky mandlí (nebo sekané vlašské ořechy)

Příprava:

1) Všechny ingredience vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem, aby měly při přípravě pokojovou teplotu.

2) Hrušky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

3) Troubu předehřejte na 180 ºC.

4) V misce prošlehejte vejce s oběma druhy cukru do husté pěny. Poté vmíchejte mléko, olej a strouhané hrušky.

5) V druhé nádobě smíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí.

6) Obě směsi lehce promíchejte tak, aby v těstě zůstaly menší hrudky mouky.

7) Pomocí lžíce naplňte těstem muffinové košíčky nebo vymazanou formu a vložte do předehřáté trouby.

8) Pečte 20-25 minut do zlatavé barvy.

Zdroj: www.laurafuentes.com