Václavka

Václavka obecná, latinským názvem Armillaria mellea, obsahuje bílkoviny, cukry a tuky, dále vápník, draslík, fosfor, kyselinu máselnou a propionovou.

Vědecké výzkumy potvrdily silné antibakteriální a antimykotické účinky václavky. Likviduje především stafylokoky a pneumokoky. Vědci rovněž získali z václavky látku peptidoglykanovou frakci B, která silně potlačuje růst sarkomu S180. Mezi další léčivé působení patří schopnost zlepšovat srdeční činnost a prokrvení mozku i končetin, podporuje trávení a pomáhá při šerosleposti i jiných očních chorobách.

ČTĚTE TAKÉ:

Pýchavka obrovská

Vatovec obrovský, latinsky Langermannia gigantea, lidovým názvem pýchavka obrovská, obsahuje vápník, draslík, hořčík, železo, sodík a fosfor.

Kvůli moučné konzistenci se často používá k vysušování hnisavých a mokvavých ran. Výtažek z této houby pomáhá při chronickém zánětu trávicího ústrojí, chudokrevnosti, působí proti kožním nemocem, nedostatečné průchodnosti tepen a zánětu močového měchýře. Pýchavka také velmi dobře funguje jako protilátka při otravě plynem či kopřivce. Hlavní použití je však při zastavování krvácení různého původu, od spuštění krve z nosu až po děložní krvácení. Můžeme ji také s úspěchem používat při dlouhém a silném menstruačním cyklu nebo v klimakteriu. Pýchavka je také velmi silným afrodiziakem.

Žampion

Pěstované žampiony jsou vlastně odrůdou polního žampionu, ale zpravidla se uvádějí jako samostatné druhy, poněvadž jsou bisporické. Jedná se o žampion zahradní a žampion dvouvýtrusý. Žampiony obsahují campestrin, což je antibiotikum, které je neobyčejně účinné proti tyfu. V této houbě jsou také protialergicky působící látky. Je to hlavně látka psalliotin, jež se velmi osvědčila proti alergickému astmatu a účinkuje i proti streptokokům všech skupin. Působí proti kopřivce, ekzémům a jiným kožním alergickým reakcím.

Hnojník

Hnojník obecný, latinsky Coprinus comatus, je bohatý na bílkoviny, vitaminy skupiny B a C, dále měď, zinek, vápník, hořčík a draslík. Hnojník snižuje tlak a hladinu cukru v krvi. Potlačuje nespavost, bolesti končetin a hlavy i hemeroidy. Vědecké výzkumy rovněž potvrdily, že dlouhodobá aplikace výtažku z hnojníku úplně zastavuje růst nádorů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com