Hlavní důvod mytí rukou není jen dobrý pocit, ale čistota a snad ještě více prevence proti mnoha infekčním chorobám. Právě ruce jsou až z 80 procent nejčastějším přenašečem infekce. Alespoň podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO).

Mytí rukou patří k základním hygienickým návykům. Stejně jako čištění zubů. Co by se stalo, kdybyste si zuby nečistili?

Zdroj: Youtube

Nechtěný prostředník

Ruce můžou sloužit jako přenašeč například žloutenky typu A, průjmových onemocnění včetně střevní chřipky, respiračních potíží, ale i oparů či třeba planých neštovic. Většinou až když se něco stane, člověku dojde, že správné mytí rukou patrně zanedbává.

Máte malé děti?

Možná jste už slyšeli, jak odborníci z oblasti školství a zdravotnictví připravují změny hygienických pravidel v rámci škol. Jedním z uvažovaných je zrušení povinnosti mít v každé třídě (učebně) na základce umyvadlo. Kdyby se toto opatření skutečně realizovalo, starší předškoláci by měli perfektně zvládnout mytí rukou dříve, než půjdou do první třídy.

Zapamatujte si: 30-20-10

Jednou z největších chyb je příliš krátká doba mytí rukou. Pár vteřin na likvidaci potenciálně choroboplodných zárodků nestačí. Nejprve si ruce namočte, pak namydlete, což je správný postup (opačně ne, to byste vodou smyli část mycího přípravku). Samotnému mytí věnujte minimálně 20 vteřin, dalších 10 vteřin by mělo stačit na opláchnutí mýdla vodou. Proto se vyplatí zapamatovat pravidlo: 30-20-10.

Tip pro rodiče, prarodiče, starší sourozence...

Dodržet potřebnou dobu mytí jde docela snadno. Nejmenovaný anglický deník doporučoval zanotovat si Happy Birthday, a to 2x po sobě, ale je otázka, jak rychlé tempo známého hudebního blahopřání nasadíte. Navíc jsme přece Češi a narozeniny se slaví jednou za rok. Proto je lepší vymyslet si vlastní song nebo básničku přesně na dobu, po kterou budete děti učit mýt si ruce správně. A za čas klidně další, aby se nenudily.

Někdy i déle

Dvacet vteřin jako základ platí pro ruce, které se dotýkaly třeba klávesnice, u níž se lidé střídají, madla v hromadném dopravním prostředku, otevíraly dveře do práce nebo v nemocnici a podobně. Zkrátka byly v kontaktu s předměty, na které nesahaly samy. A vypadaly vizuálně čisté i před mytím. Nicméně setkáte se také s doporučeními, aby samotné mytí trvalo mnohem déle, například 30, 40, 60 a i více vteřin. Souvisí to rovněž s mírou zašpinění rukou. Když správnou techniku mytí prodloužíte, nic nezkazíte, naopak.

Jak na to krok za krokem

Jakmile ruce namočíte do vody a namydlíte, začněte se samotným mytím. Více prozradí návodné kresby ve fotogalerii.

  • 1. krok: Nejprve třete obě dlaně o sebe, jde o krouživý pohyb.
  • 2. krok: Potom dlaní pravé ruky třete hřbet levé se zaklesnutými prsty, jde o pohyb tam a zpět. Pak ruce vyměňte. Je jedno, kterou rukou začnete.
  • 3. krok: Dlaně si třete navzájem s částečně zaklesnutými prsty. Tento pohyb připomíná houpání.
  • 4. krok: Třete palec u levé ruky sevřenou dlaní pravé ruky, pak ruce vyměňte. Jde o rotační pohyb.
  • 5. krok: Hřbety prstů jedné ruky třete o dlaň druhé ruky, prsty jsou zaklesnuté.
  • 6. krok: Prsty pravé ruky dejte k sobě a jejich špičkami třete levou dlaň krouživými pohyby tam a zpět. Ruce vyměňte.

Pozor! Musíte mít dobře umyté všechno, včetně oblastí mezi prsty, špiček prstů a nehtů. Pokud za nehty vidíte byť malou špínu, odstraňte ji.

Tyhle mýty neplatí

  • Po umytí rukou je lepší dát je do sušáku, než je otřít do ručníku: Z pohledu hygieny má každý postup něco do sebe, a naopak. Patrně nejlepší by bylo otřít je jednorázovým papírovým ručníkem.
  • Nemusím si ruce vůbec sušit: Měli byste. Na mokré se bakterie více „lepí“.
  • Dezinfekční přípravek nahradí mytí vodou a mýdlem: Určitě je lepší použít dezinfekční přípravek než nic, správný postup mytí platí viz výše. Ale když jsou ruce špinavé a mastné, dezinfekcí se z nich hůře odstraňují choroboplodné zárodky.
  • Jsem v přírodě, nemám mýdlo ani dezinfekci, tak se mýt nebudu: Ruce si umyjte třeba v potoce. Výsledek sice nebude omračující, ale i tak je šance, že se zbavíte alespoň části bakterií.

Zdroj: rozhlas.cz, Domažlická nemocnice