Hypoteční banka, největší emitent hypotečních zástavních listů (HZL) na tuzemském finančním trhu vydala svou 31. emisi HZL v objemu 2,5 mld. Kč. Dluhopisy jsou úročeny pevnou úrokovou sazbou ve výši 4,6 %, jejich splatnost je 5 let a nominální hodnota jednoho kusu činí 10 000 Kč. HZL nesou ISIN CZ0002000797 a bude je možné zakoupit prostřednictvím elektronické služby Patria Direct, kterou si klienti ČSOB mohou zřídit na pobočkách této banky.

„Obchodní výsledky za první kvartál letošního roku jen potvrdily stále rostoucí trend zájmu o hypoteční úvěry. Současný stav i očekávaný vývoj nás proto vede k tomu, že vydáváme během relativně krátkého období již druhou emisi hypotečních zástavních listů, kterými se tyto úvěry financují,“ konstatuje Marek Krejčí, ředitel odboru refinancování a HZL Hypoteční banky.

Hypoteční zástavní listy jsou volně obchodovatelné cenné papíry. Pokud jsou využity na financování hypoték určených na investice do nemovitostí, jsou jejich úrokové výnosy osvobozeny od daně z příjmů. HZL jsou kryty dvojím způsobem – zástavním právem k nemovitostem a pohledávkami z hypotečních úvěrů. Díky kombinaci zajímavého výnosu a nízké míry rizika patří k nejefektivnějším a také nejoblíbenějším investicím na tuzemském kapitálovém trhu.

Hypoteční banka vydala k dnešnímu dni již 31 emisí HZL v celkovém objemu 60,1 mld. Kč, z toho v oběhu je v současné době 24 emisí ve výši 45,8 mld. Kč. K 31. březnu 2005 činily HZL banky 35 % objemu všech těchto cenných papírů v oběhu v České republice.

Zdroj: Hypotéční banka