Vyzkoušejte pravidlo 10/20/30/40

Pokud chcete našetřit na základ hypotéky, ale nechcete se příliš omezovat, začněte si hlídat strukturu svých výdajů. Výše zmíněná čísla znamenají procenta z vaší čisté výplaty. Jak finance rozdělit?

· 40 procent výplaty můžete utratit za spotřebu, kam spadá jídlo, zábava, oblečení, benzin, mobilní tarif, internet.

· 30 procent výplaty by měly být výdaje za bydlení včetně energií.

· 20 procent výplaty byste měli šetřit na dlouhodobou rezervu – kam patří i hypotéka.

· 10 procent pak tvoří základ krátkodobé rezervy, kterou můžete využít na nepředvídatelné výdaje.

Zapisujte si výdaje

Pokud chcete ušetřit možné maximum, začněte si zapisovat všechny svoje příjmy a výdaje. Bez toho, abyste věděli, za co utrácíte, nebudete moct ušetřit. Možná si myslíte, že za hlouposti neutrácíte, po měsíčním zapisování však zjistíte, že je dost věcí, na kterých můžete ušetřit.

Začněte šetřit za jídlo

Šetřením za jídlo nemyslíme, abyste začali nakupovat pouze nekvalitní levné potraviny, které budou ideálně s další slevou. Ušetřit například tisíc korun měsíčně za jídlo není nic složitého. Zprvu vám doporučujeme začít nakupovat s nákupním seznamem. Když se jej budete striktně držet, zjistíte, že vám v košíku nebudou přebývat zdánlivě levné drobnosti.

Mezi další tipy, jak můžete ušetřit při nákupech potravin, je nakupování, když budete najedení – ve chvíli, kdy jdete do obchodu hladoví, nakoupíte mnohem víc.

Používejte více účtů

Máte jeden účet a vše, co na něm máte, utratíte? V tom případě vám pomůže, když budete vlastnit účty dva. Na spořicí účet si posílejte peníze, které chcete ušetřit, hned po obdržení výplaty. Každý měsíc posílejte stejnou částku. Na běžném účtu nechávejte jen peníze, které chcete v daném měsíci utratit. Když vám na konci měsíce zbudou peníze navíc, můžete je přidat k rezervě.

Zdroj: finance.cz