Velké balkony či terasy nám umožňují jistou velkorysost v plánování, jaký nábytek sem pořídit, které květináče či zahradní nádoby sem umístit, můžete zde grilovat nebo si natáhnout lehátko a opalovat se. Malý balkon sice nenabízí tolik prostoru, ale neznamená to, že se musíte vzdát místa na odpočinek nebo že si tu nemůžete nic vypěstovat. Základem je dobře si spočítat, kolik místa máte k dispozici, a využít šikovné doplňky, které nabízejí obchody se zahradním nábytkem či hobby markety.

Promyslete si, kolik prostoru máte

Pokud je váš balkon ještě nezařízený, máte trochu snazší situaci. Změřte si jeho užitnou plochu a nakreslete si plánek. Pokud máte již na balkoně například nějakou skříňku nebo jiný větší kus nábytku, nezapomeňte je do plánku zanést. V obchodě vybírejte židle a stolek podle toho, kolik místa na balkoně jim chcete dopřát, abyste se zde mohli bez omezení pohybovat.

Velké židle či křesílka jsou krásné, ale je třeba myslet úsporně, aby vám pak nábytek nepřekážel při vstupu na balkon nebo při zalévání květin. Pro lepší představu je dobré nakreslit si na papír rozměry nábytku, který chcete na balkon dát, vystříhat je a zkusit je na balkon umístit. Pro extrémně malý balkon lze volit skládací židle a sklopný stolek, takže při běžném procházení například k truhlíkům vám nábytek nebude překážet v cestě. Místo stolku můžete také jen přimontovat ke stěně sklopnou desku, která ušetří ještě více místa.

Volba materiálu je také důležitá

Stále oblíbeným trendem je dřevěný, případně ratanový nábytek. Dřevo je nestárnoucí, krásné a útulné, ale má ještě jednu velkou výhodu. V létě, kdy bývá velké horko, se teplý vzduch na balkonech drží poměrně dlouho až do večera. Kovový nábytek by tak mohl být nepříjemně rozpálený, zatímco dřevo se nerozžhaví a nespálíte se o něj. Jedinou nevýhodou je to, že jej jednou za čas musíte natřít speciálními oleji, které nábytek chrání před vlivy počasí.

Dalším oblíbeným materiálem bývá plast, a to zejména pro jeho snadnou údržbu. I mezi plasty si můžete vybrat pěkné designové kousky, které budou vyhovovat vašemu vkusu a na balkoně se budou dobře vyjímat. U plastu stejně jako u dřeva oceníte, že se vlivem horkých slunečních paprsků nerozpálí, navíc jej stačí pouze pravidelně otřít vlhkým hadříkem nebo jej omýt jarovou vodou.

Pěstovat na balkoně zeleň? Proč ne!

Ani to, že je váš balkon malý, neznamená, že se musíte vzdát pěstování květin nebo bylinek. V obchodech či zahradnictvích seženete jednak závěsné květináče a truhlíky, jednak si můžete vyzkoušet pěstování květin v tzv. vertikální zahrádce, tedy přímo na zdi v textilní závěsné podobě. Zároveň je možné zavěsit květináčky přímo na háky na zeď, takže mohou působit i jako dekorativní prvek, zejména pokud vyberete nějaké zajímavě ozdobené kousky.