Ikea je dnes v oblasti celosvětového retailu fenoménem. Firmu založil v roce 1943 Ingvar Kampard, první obchod se otevíral ve Stockholmu v roce 1965, nyní má řetězec 260 obchodů v 35 zemích a oblastech celého světa. Ikea také razantně vstoupila na ruský trh, kde nejen prodává nábytek a bytové doplňky, ale také jako developer mega center.

Po USA a Číně je ruský trh pro retailový řetězec Ikea třetím nejrychleji rostoucím na světě. Po dvou neúspěšných pokusech se tak v roce 2000 naplnilo přání zakladatele nadnárodní sítě Ingvara Kamparda, který ruský trh vždy považoval za jeden z nejperspektivnějších.

Ikea do Ruska vstoupila deset let po otevření prvního McDonaldu a první mega mall otevřela v roce 2002 v Moskvě. Následovalo dalších sedm a čtyři jsou nyní ve výstavbě. „Je to jejich nejrychlejší expanze na regionálním trhu,“ komentuje Nicholas Spiro z DTZ. Jak vyplývá ze zpráv, které švédský řetězec ke svému vstupu na ruský trh zveřejnil, hodlá v nejbližších letech investovat kolem 2 - 3 mld. USD do rozvoje svých poboček právě v Rusku.

Po letech sovětského nedostatku jsou Rusové – podobně jako ostatní postkomunistické země – doslova hladoví po nakupování a koncept Ikea zaměřený na široké střední vrstvy se setkává s velkou odezvou. První centrum Ikea v Chimki se otevíralo těsně před Vánoci 2002 a celková nákupní plocha 180.000 m2 ho řadí k vůbec největším nejen v Rusku, ale i ve střední Evropě. Ikea plánovala návštěvnost shopping centra mezi 20 - 40 milióny lidí ročně a měsíční obrat kolem 150 mil. USD. Poté Ikea otevřela několik dalších outletů, nyní je plánuje výstavba také v dalších městech jako je Omsk, Ufa nebo Saratov.

Zajímavá je i průměrná výše nákupu na osobu v obchodě Ikea: v ruském obchodním domě průměrně utratí jeden nakupující 85 USD, což je stejně jako ve švédském obchodu, uvádí Ikea. Stejně tak rapidně roste počet plateb bankovními kartami. Pro doplnění: roční obrat Ikea se na ruském trhu pohybuje kolem 400 mil. EUR a švédský řetězec zde zaměstnává kolem 4.000 lidí. Koncept Ikea mega mallů v Rusku zatím velmi dobře funguje, i když není vůbec jisté, jak dlouho tomu tak bude.

-var- S použitím zahraničních zdrojůFoto: www.isifa.com