Mezi luxusními nemovitostmi najdeme domy různých stylů, výjimečné a přitahující naši pozornost z rozličných důvodů - mezi nimi vyniká extravagantní Palais Bulles neboli Bublinový palác módního návrháře Pierra Cardina, velkolepě se rozkládající na kopcích podél světoznámé Francouzské riviéry, u městečka Théoule-sur-Mer poblíž Cannes. Dům je po loňské smrti 98letého Pierra Cardina k prodeji za cenu 350 milionů eur.

Surrealisticky vyhlížející nemovitost v barvě terakoty s úchvatným výhledem na Středozemní moře je postavena v kopci a díky tomu může být snadno využito šest úrovní, aniž by dům příliš vystupoval z terénu. Palác má užitnou plochu 1 200 čtverečních metrů a nachází se v něm 29 místností, mimo jiné obývací pokoj s panoramatickým výhledem na moře, 10 ložnic, vždy doplněných koupelnou, a také velký sál, využívaný například k pořádání banketů. V exteriéru jsou důmyslně umístěny terasy s třemi bazény, několik zahrad s celkovou rozlohou 8 500 čtverečních metrů a také amfiteátr pro 500 návštěvníků.

Pierre Cardin nazýval palác svým kouskem ráje. Komplex navzájem propojených kupolí a prostory ve tvaru buněk podle něj odrážely jeho vlastní tvorbu a zároveň pro něj dům představoval jakousi výstavní síň s díly současných designérů a umělců.

Cardin palác vnímal jako futuristické dílo, odkazující svou estetikou k cestám do vesmíru, zatímco dům byl paradoxně postaven s cílem napodobit pravěká lidská obydlí v jeskyních, zdůraznit kulaté či oválné tvary a hlavně se vyhnout lineárním prostorům či rovným liniím, které tvůrce domu, maďarský architekt Antti Lovag, považoval za akt agrese vůči přírodě. Lovag dům postavil v letech 1975 až 1989 pro francouzského podnikatele v automobilovém průmyslu Pierra Bernarda.

Světoznámý módní návrhář Cardin dům koupil v roce 1991. Nikdy tam však nebydlel, dal přednost nedaleké nemovitosti a Bublinový palác využíval k pořádání večírků a jiných společenských akcí.

Sídlo také pronajímal za 27 tisíc eur na den. V roce 2017 se pokoušel dům prodat za cenu 350 milionů eur, ale bez úspěchu, přestože je to mistrovské dílo vynikající unikátní architekturou, které by si zasloužilo být ve vlastnictví někoho, kdo by na něj měl nejen potřebné finanční prostředky, ale kdo by si dům pro jeho ikonickou podobu zamiloval.

Jak se však zdá, největší přednost Bublinového paláce je zároveň i jeho Achillovou patou. Sídlo je architektonicky zcela unikátní, ale pro bydlení naprosto nepraktické a vyžadovalo by množství nákladných úprav. I tak realitní makléři věří, že si nemovitost najde svého kupce, který by snad mohl palác otevřít veřejnosti, studentům architektury a designu a samozřejmě také k pořádání společenských událostí.

Do té doby si lze nemovitost pronajmout na filmové premiéry, svatební či jiné focení a podobné akce. Cena není zveřejněna, ale odhaduje se na částku podobnou té, za niž dům pronajímal Pierre Cardin, tedy zhruba 27 tisíc eur za den.