Věrné napodobeniny přírodního kamene výrobci dosahují odléváním betonu či sádry do forem odlitých ze skutečných kamenů. Imitace tak získá nepravidelný povrch s prasklinami a póry, které se běžně vyskytují na kamenech pravých. Estetický efekt je tím zaručen. Obklady jsou dodávány v různých tvarech, barvách i strukturách a jejich cena bývá oproti kameni přírodnímu zhruba poloviční.

S kamennými obklady doma vytvoříme to, čemu se v anglicky hovořících zemích říká "feature wall" - volně přeloženo, zdůrazněná stěna. Je to ta zeď, která se od okolních stěn výrazně liší barvou i strukturou a poutá k sobě nejvíce pozornosti. Obvykle jde o stěnu za televizí či okolo krbu, v ložnici to bývá stěna za záhlavím postele, v kuchyni stěna za kuchyňskou linkou či jídelním koutem atd. Vybraná plocha se dá zdůraznit pohledovým betonem, tapetou nebo třeba jen výraznější barvou. Imitace kamene je další možnost.

Otázkou je, zda zvolit obklady betonové, nebo zda vám postačí levnější sádrové. Obě varianty mohou vypadat vysoce esteticky, není tedy pravda, že byste se sádrou nemohli dosáhnout požadovaného vizuálního efektu. Sádra však nesnese vlhkost ani žár, a tak se nehodí do prostoru koupelny ani do okolí kuchyňské linky či krbu, natož do prostorů venkovních. V ložnici či v panelákovém obýváku ji však uvítáte, protože je lehká a snadno se instaluje. Sádrové obklady lze namontovat i na sádrokartonové příčky, které toho jinak moc neunesou.

Při nákupu obkladového materiálu se také zajímejte o způsob spárování. Některé obklady ho nevyžadují vůbec, u jiných je spára už součástí dílu, jiné obklady je nutné dodatečně spárovat klasickým způsobem. Zvažte také impregnaci, která umělému kameni prodlouží životnost zejména ve vlhkém a venkovním prostředí.