Stavební a. s. IMOS Brno dvojnásobně zvýšila podíl soukromých zakázek na nynějších 60 procent. Firma za poslední tři léta zvyšovala tržby i zisk ročně o 30 až 35 procent a loni přešla kvůli objektivnímu hodnocení na hospodářský rok od 1. ledna 2002 do 31. března 2003. V tomto období se zvedly výkony z 1,58 na 2,45 miliardy Kč a čistý zisk stoupl z 33,4 na 41,6 milionu Kč, řekl obchodní ředitel Jiří Horálek.

Podstatnou část prací provádí podnik v odvětví pozemních staveb, zhruba třetinu tvoří inženýrské stavby. Mezi významné letošní zakázky patří nové obchodní centrum v Brně na Cejlu asi za 200 milionů Kč a firma dokončí v rámci stavebního konsorcia i obnovu Čistírny odpadních vod v Modřicích. Pro Veletrhy Brno staví IMOS nový pavilon F, který se zavázal dokončit letos do 15. srpna. Technologicky náročná stavba má mít čtyři druhy plášťů a stavebníci jsou navíc nuceni kvůli vysoké hladině spodní vody neustále odčerpávat. Pro mezinárodní stavební veletrh IBF připravil podnik netradiční expozici.

"Ze dvou vyhlídkových tribun si laická i odborná veřejnost může prohlédnout stavbu 'v přímém přenosu'," vysvětlil Horálek s tím, že vyhlídka je součástí oploceného prostoru staveniště.

Společnost IMOS Brno a.s. vznikla 1. ledna 1997 vyčleněním stavebních aktivit v rámci holdingu IMOS. Firma se základním kapitálem 205 miliónů korun zaměstnává nyní 800 lidí. V letošním hospodářském roce plánuje podnik, který je plně v českých rukou, celkové výnosy 2,6 miliardy korun. -čtk-