Infrasauně by se mělo správně říkat "infračervená prohřívací kabina", protože nejde o saunu v pravém slova smyslu. Kratší termín už nicméně zlidověl a používají ho i výrobci, tak u něj zůstaneme i my.

Ačkoli infrasauny na rozdíl od klasických finských typů zahřívají kabinu jen na teplotu 40 až 60 °C, zapotíte se v ní víc. Objem potu je zvyšován infračerveným zářením, které se mění v tepelnou energii až při kontaktu s vaší kůží - teplo tedy při prostupování vzduchem nikam neuniká ani neslábne. Přesto je pobyt v infrasauně pro mnohé jedince snesitelnější a lépe se tu dýchá.

Infračervené záření bývá přirovnáváno k záření slunečnímu, jde však jen o jednu jeho složku, která je (aspoň podle odborníků) lidskému zdraví zcela neškodná. Naopak, vlivem sálavého tepla se uvolňují tkáně, což ulevuje od bolesti kloubů i páteře a snižuje stres. Milovníci saunování dále hovoří o rychlejší regeneraci pokožky, posílení kardiovaskulárního systému a zpevnění imunity.

Infrasaunu si v mnoha případech mohou dopřát (po poradě s lékařem) i lidé, kterým je klasická finská sauna zapovězena. Infračerveným paprskům by se nicméně měli vyhýbat pacienti s kardiostimulátory a podobnými přístroji, stejně jako lidé s kovovými kloubními náhradami nebo ženy s prsními implantáty. Saunování není doporučeno ani těhotným ženám. Pokud máte zrovna virózu či jinou nemoc doprovázenou horečkou, bude rovněž lepší si pobyt v sauně odpustit a vypotit se radši v posteli.

Infrasauny si lidé pořizují spíše do interiérů, ale sehnat se dají i venkovní typy, které se vzhledem podobají zahradním domečkům. Aby lépe odolávaly povětrnostním podmínkám, je potřeba je zvenčí ošetřit nátěrem a pokrýt bytelnější střešní krytinou.