Vany asymetrického tvaru mívají rozšířený prostor pro horní část těla, zatímco v druhé polovině určené pro nohy se zužují. Jejich výrobci vycházejí z předpokladu, že pro nohy ve vaně tolik místa nepotřebujeme, a při koupeli proto z hlediska komfortu ani nepoznáme rozdíl mezi vanou zúženou a klasickou.

Rozměry asymetrické vany se pohybují už od 75 cm na šířku a od 140 cm na délku, jsou proto vhodné především do malých koupelen, kde byste jinak uvažovali jen o sprchovém koutu. Ve zmenšeném asymetrickém tvaru najdete i vany, ve kterých se dá kromě koupání také sprchovat: sprchová část je širší, má kolmé stěny a bývá vybavena protiskluzovým povrchem. Měla by být koncipována tak, aby se k ní dala připevnit přesně padnoucí vanová zástěna. Na to myslete už při koupi; zatímco k některým atypickým vanám se zástěny přímo vyrábějí, k jiným modelům zase žádnou vhodnou nemusíte vůbec sehnat.

Asymetrické vany mohou být pro větší komfort doplněny sedákem, který se dá využít i k odkládání mýdla nebo šamponu. Při výběru si všímejte jeho umístění - v praxi se ukázalo, že při koupání méně překáží v části vany určené pro nohy.

Samozřejmě to však nejsou jen malé koupelny, kde asymetrické vany mohou najít uplatnění. Najdete i objemnější a luxusnější varianty určené do větších prostor, asymetrické vany pro koupel ve dvou a vůbec kousky, které se v koupelně stanou jasnou dominantou.