interiér, obývací pokoj, bytové doplňkySnahou je najít volnou inspiraci a přenést ji do země, kde voda teče ze zahnuté trubky a některé zdi jsou průhledné. Člen bojového kmene žijícího pod Kilimandžárem by podobná kouzla přece nikdy nepochopil.

Interiérový trend má letos duši

Afričané věří, že předměty mají duši a v interiéru slouží k rituálu. Snad je to možná právě duchovním rozměrem afrického stylu bydlení, ale vlivy černého kontinentu se pro současné interiéry stávají čím dál větším trendem.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že africká barevnost se pohybuje kdesi kolem hnědé a černé. To je omyl. Jednak je oblast Afriky u pobřeží poseta tropickými pralesy hýřícími Nábytek, ratan, přírodní materiálykvěty nejroztodivnějších rostlin a jednak pestré barvy nosí jednotlivé kmeny na svých oděvech.

Uganda v bytě na Proseku

Základem tzv. afrického stylu jsou zejména přírodní materiály, jako je teakové dřevo, kůže, ale i ratan. Tropická dřeva mají v drtivé většině tmavou barvu, proto měkká světlá dřeva k podobnému stylu určitě nepatří – odkopou totiž už z dálky, že nejsme v Ugandě. Teak i ratan mají lidé často spojený s exteriérovým nábytkem, ale z obou materiálů jsou vyráběny také zařizovací předměty pro interiér. Ostatně nikde není psáno, že v obývacím pokoji nemůžeme mít taburet, který výrobce původně nabízel na terasu.

Verze pro návštěvy

Vděčným motivem jsou vyčiněné kůže použité na podlaze jako předložka nebo koberec. Dnes jsou běžně nabízeny mnoha Sedací nábytek, taburetobchody v různých cenových relacích. Většinou pocházejí z krávy, ale v tomto stavu to už málokdo pozná. Klidně si můžete namlouvat, že se jednalo o antilopu, za níž jste se hnali buší v džípu celý půlden a pak o ni svedli lítý boj s hladovým jaguárem.

Maska válečníka

Žádný interiér nezíská africký vzhled bez nutných doplňků, jako jsou sošky, masky a trofeje. Africké sošky sbíral například už Picasso a nechal se jimi ovlivnit natolik, že dospěl ke kubistickým formám. Není nutné odletět pro pár trofejí do Afriky, protože nám je ochotně nabídnou i na kterékoliv tržnici v každém českém městě, aniž by vůbec tušili, kde černý kontinent leží. Je však třeba vybírat s citem a mít na paměti, že hranice mezi africkou dekorací a dokonalým kýčem Sošky, masky, bytové doplňkyje opravdu velice křehká.

Exotiku přinesou i květiny

Bylo by nesmyslné shánět dřevěné plastiky a nevyužít prvek, který exotiku do bytu vnáší nejsnáze, tedy květiny. Na výběr máme od různých druhů palem přes baobab až k orchidejím a kávovníku. Podstatnější než botanická přesnost však je, že nám do naší představy o Africe květina zapadá. Málokdo nás asi bude poučovat a tvrdit, že zvolená pokojová rostlina se přece nenachází v subsaharské Africe, ale v severní části Kalimantanu.

-jop- Foto: www.profimedia.cz