Při plánování koupelny v podkroví rozhoduje sklon šikminy a výška nadezdívky. Tyto údaje nám napoví, jak sanitu a nábytek v místnosti rozložíme. Sprchový kout jistě vyžaduje maximální výšku, která je k dispozici, zatímco vana a toaleta mohou stát přímo u obvodové stěny při sklonu střechy 45° a výšce nadezdívky okolo 130 cm.

Vypomoci si můžete přizdívkou, s jejíž pomocí bude možné instalovat zařízení blíže ke středu místnosti, kde je potřebná horní výška. Tento trik lze využít jak u toalety, bidetu, tak i u vany či pro umyvadlo.

U vany zabudované přímo pod šikminou musíme dát pozor, a to nejen na vlastní hlavu, do které bychom se mohli při vstávání uhodit, ale také na horkou páru, jež půjde z vany přímo na strop a může způsobit jeho vlhnutí. Pro dobré odvětrávání je ideální, pokud je nad vanou umístěno střešní okno.

Díky oknu získáme v podkrovní koupelně nejen dostatek světla, ale také příznivé prostředí pro pěstování zelených rostlin. Které druhy si sem pořídit, napovídá náš starší článek:

Nábytek se do podkrovní koupelny často vyrábí na míru, pokud ale nejsme příliš nároční na úložné prostory, vystačíme si s elegantní umyvadlovou deskou a menší skříňkou. Koupelnový nábytek musí v každém případě odolávat vlhkosti a změně teplot.

Největším oříškem v podkrovní koupelně bývá sprcha. Klasický sprchový box se sem možná nevejde, takže se upřednostní vyzděný a obložený kout, který elegantně kopíruje tvar šikminy. K němu se může nechat vyrobit skleněná zástěna na míru, moderně však vypadají také sprchy oddělené příčkou či luxfery.