Dřevěný jídelní stůl může mít mnoho podob a výběr té pravé bude záviset na povaze vašeho interiéru. Masivní obdélníková deska na dřevěných nohách se jistě uplatní ve starším domě nebo chalupě, kde pro ni bude vyhrazen dostatečně velký prostor doplněný třeba vysokými stropy. V menším bytě však bude působit příliš robustně a opticky si přivlastní půlku pokoje. Do malých prostor se nehodí ani stoly kulaté, které nemůžeme v případě potřeby přišoupnout ke zdi a za běžného provozu nám spíš překážejí. Naopak zde oceníme stoly rozkládací, s deskou v dekoru světlého dřeva, podepřenou například kovovou konstrukcí, jež působí odlehčeným a modernějším dojmem.

Samostatnou jídelnu má dnes doma málokdo. Jídelnímu stolu většinou vyhradíme určité místo v obýváku nebo v kuchyni, v závislosti na dispozici bytu. Abychom takový kout skutečně povýšili na klidnou zónu vhodnou pro společné večeře, či dokonce slavnostní stolování, je dobré ho nějakým způsobem odlišit od zbytku místnosti. Může nám pomoci odlišná barva zdi za sedačkami, tapeta, kusový koberec nebo zástěna se zelenými rostlinami. Jídelní stůl by měl navíc disponovat vlastním osvětlením.

Dřevěná deska jídelního stolu má tu výhodu, že vypadá skvěle sama o sobě. Při běžných večeřích si proto nemusíme lámat hlavu s ubrusem a prostíráním - takové doplňky opravdu můžeme vytáhnout jen o svátcích. O to více ale dbáme třeba na design slánky a pepřenky, jež na prostém dřevěném podkladu více vyniknou. Aktuální roční období můžeme připomenout jednoduchou vázou s čerstvými květinami, podzimními větvičkami a v prosinci potom barborkami či větvičkou jehličnanu.

Zvláštní pozornost je potřeba věnovat židlím. Právě ony totiž rozhodnou o tom, v jakém stylu se celý kout ponese. Pokud se u vás schází mladší společnost nebo více dětí, můžete klidně zvolit lavici, která působí neformálním dojmem a "zmáčkne" se na ni několik osob vedle sebe. Starším osobám však bude vyhovovat klasická židle s opěradlem. Díky tomu, že se do módy vrací retro, nemusejí mít všechny židle nutně stejný design. Rodinná večeře nakonec není oficiální audiencí u anglické královny, tu pravou a jedinečnou atmosféru si nejlépe vytvoříte dobrým jídlem a vřelými vztahy.