Aby bylo podkroví opticky prostorné a vzdušné, snažíme se ho moc nerozdělovat. Samostatnou předělenou jednotkou bude koupelna a možná ložnice či dětský pokoj. Nemá-li podlaha dostatečnou metráž, možná vám ke spaní postačí spací kout oddělený zástěnou. Kuchyňský kout však bude v drtivé většině případů propojen s obývacím prostorem; podkroví tak bude působit světlým a prostorným dojmem.

Střešní šikminy dodávají podkroví nezaměnitelný ráz, zároveň nás ale omezují ve výběru nábytku. Plánujete-li pracovní desku přímo pod šikminou, nechte ji udělat širší, než je standard, abyste se při přípravě jídla nebouchali do hlavy. Musíte také počítat s tím, že horních skříněk se vám sem nevejde tolik jako v přízemí a něco možná bude nutno vyrobit na míru. Nebojte se zaexperimentovat s otevřenými policemi, které se nezvyklému tvaru zdi přizpůsobí mnohem snáze a levněji.

Velkou výhodou je, máte-li nad kuchyňským koutem střešní okno. Nejenže to nádherně vypadá, ale navíc sem půjde dostatek přirozeného denního světla, které v přízemních kuchyních často chybí nebo není dostatečné. Vaření v podkroví tak bude příjemnější pro oči a ušetří vám energii za osvětlení.

Co se týče výběru barev, kuchyňka by měla být sladěná s přilehlým obývacím prostorem. Preferují se světlé odstíny, jelikož opticky zvětšují prostor. Poslední dobou je trendem nechávat v podkroví odhalené trámy, které prostoru dodají tu pravou atmosféru. Trámy dobře zapadají do oblíbeného skandinávského stylu, jenž podkroví mimochodem velmi sluší.