V kuchyních stále dominuje bílá, což je barva čistoty; zářivě bílou kuchyňskou linkou dáváme najevo, že si potrpíme na hygienu a v naší domácnosti se dá takříkajíc "jíst z podlahy". Bílá nás navíc nijak nerozptyluje, naopak nám pomáhá lépe vidět na práci, protože prosvětluje prostor. Velké bílé plochy ale mohou působit příliš sterilně a potlačovat chuť k jídlu. Je proto vhodné je rozbít doplňky v teplých barvách, například žlutou nebo oranžovou. Právě tyto jasné barvy podle psychologů povzbuzují apetit a vnášejí do interiéru radostnou energii. Žluté či oranžové prvky uvítáme zejména v jídelních koutech nebo v místnostech, kde hostíme společnost. Na větší plochy se však křiklavé barvy nehodí, tady upřednostníme spíš lehoučké varianty, jakými jsou třeba vanilková nebo krémová.

V kuchyních je poměrně oblíbená také zelená. Musí se však vychytat správný odstín, jelikož sytá zeleň může házet nazelenalé odlesky na jídlo, což strávníky odradí. Mnohem příjemnější je svěží zelenkavá, která vzbuzuje asociaci čerstvé zeleniny - jejím vlivem prý dostanete chuť na křupavý salát a (možná) budete jíst zdravěji.

Tlumenější, nevtírané odstíny zelené typu šalvějová nebo mátová mají podobný význam jako přírodní barva dřeva; působí útulně a uplatňují se hlavně v tradičních a rustikálních kuchyních. Podvědomě je máme spojeny se starými časy, kdy se jídlo vařilo "poctivě" - z čerstvých ingrediencí a bez chemických přísad.

Při výběru barev myslete také na množství světla v místnosti. Pokud máte skutečně prosvětlenou kuchyni, nebojte se sáhnout po sytějších a tmavších odstínech – tmavě modré, sytě červené a klidně také černé. Tyto barvy vám pomohou propojit především moderní interiéry. „Podobně zásadní roli hrají také použité materiály – ty s komplikovanější strukturou a texturou většinou lépe vypadají v kombinaci se světlejšími a méně výraznými barvami,“ radí Martin Strnad ze společnosti Senesi.

Poslední dobou se v kuchyních experimentuje i s barvou růžovou. Elegantně vypadají například linky kombinující světlou růžovou s tmavě šedou. Pozor ale, říká se, že růžová je pro mlsouny - není náhodou, že ji tak často vídáme v cukrárnách. Pokud rádi pečete dortíky, růžová bude skvělou volbou. Jestliže se snažíte shodit nadbytečná kila, volte raději nenápadnější barvy.