Malované kameny se dají využít k dalším dekoracím domova a zahrady: ozdobíte jimi obruby záhonů, můžete je naskládat okolo rostlin v květináčích, ty větší poslouží jako těžítka. Některé oblázky vám už samy svým tvarem napoví, jaký obrázek na nich nejlépe vynikne. Oválný tvar se hodí pro sovy a berušky, z kulatých oblázků mohou být kytičky, nicméně fantazie je bezbřehá a meze se nekladou ani abstrakci.

Pro malování na kameny je třeba použít akrylové barvy s vyšším stupněm krycí síly. Aby barvy opravdu dobře vynikly, je lepší kameny nejprve natřít krycí bílou disperzní barvou a nechat ji dobře zaschnout. Na tento podklad si pak tužkou předkreslíme linie motivů, případně je na kámen přeneseme přes uhlový papír.

Při samotném nanášení akrylových barev dbáme na to, aby každá vrstva barvy dokonale zaschla, než naneseme další. Štětce průběžně čistíme drátěným kartáčkem, na těch naopak barva zaschnout nesmí.

Hotová dílka zafixujeme bezbarvým akrylovým lakem. Tato vrstva je ochrání před otěrem a nepřízní počasí, a navíc malbě dodá lesk.

  • Tip: Jestliže chcete malovaný kámen použít jako těžítko nebo ho vystavit na nábytku, podlepte ho zespodu plstěnou mini podložkou.