Zaručená klasika

Patříte mezi milovníky elegance a romantiky? Pak určitě vsaďte na klasický adventní věnec z větviček. Vaší inspirací bude příroda. Potřebovat budete hlavně jedlové větvičky, jiné se nehodí, protože jehličí by rychle opadalo. Dále je nutností základ věnce, kdy nejlepší je slaměný, protože se na něj snadno aranžují svíčky i ozdoby, a drátek. Pak už záleží jen na vaší fantazii, jak si věnec ozdobit. Základ věnce obalte chvojím, tedy jedlovými větvičkami. Ty silně upevněte drátky, aby větvičky nevyklouzly. Na věnec pak umístěte bodce na svíčky se svíčkami vždy dvě proti sobě. Zbytek věnce ozdobte pomocí tavicí pistole plátky sušených jablek, pomerančů a citronů. Můžete je přestříkat bezbarvým lakem, budou působit leskleji. Přidejte kousek celé skořice, badyán nebo eukalyptus. Koření věnec krásně provoní. Kdo si potrpí na mašličky, může je samozřejmě přidat, stejně jako kousky perníčků či malé ozdůbky.

Jednoduchá přírodní elegance

Úplně jednoduchý věnec si můžete vyrobit z větviček břízy nebo vrby. Ty si přinesete domů z procházky nebo je natrháte na zahradě. Proutí lehce očistěte a vytvarujte do věnce. Myslete na to, že větviček musí být víc, aby byl věnec vyšší. Pevně je spojte na několika místech drátkem. Věnec přestříkejte stříbrným sprejem, nechte zaschnout a umístěte bodce na svíčky. Svíce se budou hodit také stříbrné a spíš silnější a vyšší nebo ve tvaru koule. A krásný adventní věnec je hotový.

Šišky jako ze starých časů

Až půjdete do lesa, nasbírejte si menší šišky. Do skleněné nádoby s vyšším okrajem dejte doprostřed svíčky, ideální budou zejména červené. Přilepte je voskem, nebudou tak v nádobě klouzat. Pak už jen stačí kolem naskládat šišky, přidat kousek chvojí nebo větvičku jeřabin a máte hotovo.

Do moderních interiérů

Máte až minimalisticky zařízený byt a klasický věnec vám přijde přezdobený a prostě se nehodí? Pak zkuste hodně netradiční pojetí. Budete potřebovat jen dortový podnos nebo větší talíř, čtyři vysoké svíčky, malé kouličky na stromeček ve stejné barvě a tavicí pistoli. Na podnos doprostřed umístěte svíce, kolem naaranžujte malé kouličky, které spojte tavicí pistolí, aby se nekutálely. Uvidíte, že tento originální věnec jen podtrhne interiér vašeho bytu.

Rozsvítí celý byt

Pokud patříte mezi milovníky extravagantních kousků, pak je svítící věnec přesně pro vás. Na kulatý podnos doprostřed naaranžujte svíce. Aby lépe držely, kápněte na místo trochu vosku a svíčky upevněte. Kolem položte pár malých větviček chvojí (ale nemusí být) a svíce dokola obtočte malými světýlky. Hodně se osvědčily ty ve tvaru kouliček, které jsou na baterky. Až rozsvítíte první svíci, zapněte i světýlka, věnec bude vypadat neodolatelně.

Nemusí být kulatý

V poslední době se dostaly do popředí i adventní věnce „do délky“. Do podlouhlé nádoby vložte aranžovací hmotu. Doprostřed umístěte bodce na svíčku. Svíčky vyberte sestupné od nejvyšší do nejnižší. Do aranžovací hmoty pak zapíchněte jedlové větvičky, aby překryly okraje nádoby. Tavicí pistolí připevněte na větvičky ozdoby podle libosti a máte hotovo.

Podlouhlý a moderní

Jestliže nejste příznivcem přírodních kousků, ale podlouhlá varianta věnce vás nadchla, máme pro vás také tip. Základem je podlouhlá porcelánová miska se zvednutými okraji v bílé barvě. Umístěte na ni sestupně velké svíce v jemných tónech metalické bílé, stříbrné nebo růžové (ty letos obzvlášť letí) připevněné zespodu rozehřátým voskem. Kolem svíček nasypejte stříbrný písek, který koupíte v prodejnách s dekoracemi nebo specializovaných květinářstvích. Do písku pak rozmístěte kouličky ve stejné barvě jako máte svíčky, připevněte je k sobě tavicí pistolí a moderní věnec trochu jinak je na světě.