Betonové palisády vyžadují pevný betonový základ a silnou fyzickou kondici. Zato jsou spolehlivě trvanlivé, nepodléhají škůdcům ani mrazům, vydrží vám řadu let. Jsou vhodné pro pevně naplánované zahrady, jejichž vzhled nehodláte po dlouhá léta měnit - betonové obrubníky se totiž těžko odstraňují.

Univerzální podobu mívají palisády z kulatiny; dřevěné prvky se hodí snad do každé zahrady a určitě jimi nic nezkazíte ani okolo záhonů. Aby však dřevo nějakou dobu vydrželo, mělo by být náležitě ošetřeno proti vlhkosti a škůdcům, jinak během několika let v zemi uhnije.

Zajímavou variantou jsou i vyvýšené záhony. WoodBlocX nabízí jednoduché řešení pro jakýkoliv prostor - od rovných ploch po členité a svažité pozemky. Je vhodný pro stavbu vyvýšených záhonů, opěrných zídek, obrubníků nebo posezení. Oblasti uplatnění jsou zahrady, balkony, veřejné parky a prostory.

Náhradou za dřevo je plast, který se snaží jako dřevo vypadat, bohužel ale působí poněkud uměle. Navíc není plast jako plast - levné vlnité obrubníky, které zčásti zabudujete do země, vydrží tak jednu sezonu, po zimě popraskají. Můžete je však do zeminy zarazit úplně; obruba tak nebude viditelná a zabrání se aspoň prorůstání trávy do záhonu. Sehnat se dají i speciální plastové obrubníky přímo označené jako "neviditelné", které na tom bývají s kvalitou o něco lépe.

Pěkně působí obruby z cihel nebo kamenů. Mohou přijít nakonec i velmi levně, zvláště pokud jste zrovna dostavěli a nějaké ty cihly se vám ještě povalují okolo. Na úpravy zahrady by se mělo ostatně myslet už před stavbou. Při hloubení základů se spolu se zeminou často vybagruje hromada kamení, kterého se nemusíte nutně zbavovat. Vyrovnejte ho na hromádku a přemýšlejte, jak by se dalo využít v zahradní architektuře.

V galerii si pak můžete prohlédnout, jak vypadá obruba záhonu zhotovená z proutí nebo z gabionů, které se těší čím dál větší oblibě. Originální podoby obruby rovněž dosáhnete, obložíte-li cihlovou obezdívku štípanou břidlicí, venkovní dlažbou či jiným libovolným obkladem.