Skutečně jde o skvělou barvu, která navodí přesně takovou atmosféru, jakou chcete. Potřebujete povzbudit, dodat energii? Vsaďte na šťavnatou až neonovou oranžovou. Chcete pocitově zahřát? Zkuste pomerančový tón. Hledáte zajímavý a současně nepříliš křiklavý odstín? Vynikající je pastelová varianta nebo ta, jež připomíná mořské korály. K uklidnění zase přispějí zemitější tóny. Co mají společné? Každá oranžová dokáže zatočit s melancholickou náladou, která podzim doprovází.

Podle interiérového stylu

Oranžová je typická pro andaluský styl a žhavé Španělsko, africké rytmy i brazilskou sambu. Kdo je nejen zcestovalý, ale také hravý a baví ho retro, tuhle barvu si užije do posledního puntíku, přesněji do posledního čtverce nebo trojúhelníku (k retru patří geometrické dekory). Ovšem stejně dobře zapadne jako poslední chybějící dílek skládačky do stylu hygge, který před pár lety provětral naše domácnosti. Vlastně předběhl dobu. Pro hygge je typické vše, co dokáže zpříjemnit váš život doma a navodit pohodu, což je dnes obzvlášť zapotřebí.

Kam s ní

Když zvolíte vhodný odstín, užijte ji, kdekoliv se vám líbí. V kuchyni nebo jídelně stimuluje chuť k jídlu. V pracovně a dětském pokoji zase dokáže snížit únavu a podpořit kreativitu. V koupelně může večer uklidnit příliš rozbouřenou mysl a totéž platí v ložnici. Pokud však máte ráno problém se vstáváním, pořiďte si v oranžové interiérový doplněk, na který vám padne zrak hned po otevření očí (denní světlo mu dodá ještě větší šťávu). A v obýváku osvěží každý kout.

Pro všechny účely

Dětské pokoje snesou zářivější barvy na velkých plochách, jinde však s oranžovou zacházejte obezřetně, jinak se okouká. Ještě jí dopřejte správné jeviště. Nejlépe vynikne na bílém a světlém pozadí, naopak v kombinaci s dřevěnými tóny její síla slábne. Ale i to má své kouzlo, pokud se bavíme o solitérním nábytkovém kusu.

Aby jí nebylo příliš

Pozor si jen dejte při propojování sytě oranžové na velkých plochách (například výmalba, závěsy až na zem nebo čelní plochy nábytku) ve spojení s dřevěnou krytinou zbarvenou dočervena (třešeň, mahagon, merbau). Napohled jde o neobvyklé řešení, ale velice záhy začne působit až agresivně a kdo by v tom chtěl bydlet. A určitě nemáte tolik času, abyste léta čekali, až se vzhled dřevěné podlahy promění, například třešeň tmavne a červené odstíny buku světlají. To už je lepší položit na světlou nebo středně hnědou podlahu koberec s oranžovými detaily. Ten vyměníte mnohem snáz.