Kočky jsou sice šelmy a dokážou podat obdivuhodné akrobatické výkony, pokud ale nejsou nuceny lovit potravu vlastním úsilím, žádné kondiční sporty jen tak pro zábavu moc neprovozují. Kočka domácí čili krmená většinu dne proleží někde na slunném místečku na parapetu či zahradní sedačce, večer se s vámi podívá na televizi a na noc se ubytuje buď ve vaší posteli, nebo si zaleze "do svého". Relaxace tedy v jejím životě hraje velkou roli a je potřeba jí v bytě vytvořit teplá místečka, kde se bude cítit pohodlně a bezpečně.

Schválně píšeme "místečka" v množném čísle, protože jich skutečně může být víc. Přes den kočka uvítá jakousi pozorovatelnu, odkud bude mít výhled na dění v interiéru nebo na ulici. Za slunných dnů upřednostní místo u okna, v zimě jí bude lépe v koutku u topení. Neznamená to ale, že byste museli kupovat tolik pelíšků. Často stačí položit měkkou dečku na ta místa, kde kočka ráda polehává nebo vysedává.

Ačkoli kočky vykazují velkou individualitu, jedno mají společné: milují krabice. Ohraničený prostor jim poskytuje pocit bezpečí a vůbec nevadí, když je stísněný. Naopak je tu víc teplo. Proto majitelé koček s oblibou pořizují takzvané kukaně, kde se jejich mazlíčci mohou schovat před světem. Kočky s extrovertní povahou se nerušeně vyspí i v otevřených, kulatých pelíšcích, a to zvláště, pokud je přistrčíte na slunné místo nebo k topení.

Kotě bude spokojeno v hlubší krabici nebo košíku vyloženém dekou. Je-li hodně maličké, za chladných nocí k němu můžete přistrčit PET lahev s horkou vodou, zabalenou do utěrky. Samotný pelíšek se vyplatí koupit až v momentě, kdy kotě povyroste a poznáte jeho povahu i preference. Je vždycky jednodušší umístit pelíšek na místo, kde rádo odpočívá, než ho učit spát na místě jiném, které sami určíte.