Venkovní vánoční dekorace mohou být hodně podobné těm, které používáme v interiéru, samozřejmě ale musíme myslet na to, že venku budou vystaveny různým povětrnostním podmínkám a (snad) i sněhu. Na druhé straně věnce a aranžmá z chvojí, šišek a různých větviček v chladném prostoru déle vydrží. Přírodní materiály nasbírané v lese proto budou pro zahradní výzdobu dobrým základem. Pokud nemáte zručné ruce na výrobu věnců, úplně postačí, když své úlovky pěkně naskládáte do velkého květináče nebo košíku. Dozdobit je můžete třeba starými skleněnými ozdobami, se kterými letos pro vánoční stromeček nepočítáte.

V předvánočním období je denního světla pomálu, a tak se při dekorování exteriéru zaměřujeme také na osvětlení. Je přeci až magické, když se zahrada vpodvečer zaplní drobnými světélky. Vánoční osvětlení se však v dnešní době stalo synonymem řetězů s různobarevnými blikajícími žárovičkami, které obeženou plot nebo korunu stromu. Výsledek bohužel často vypadá spíš pouťově než magicky.

Pohádkovou atmosféru lépe vytvoříte klasickými lucerničkami nebo bodovými LED svítidly. Dbejte na to, aby vybraná světla byla opravdu určená do exteriéru a měla odpovídající stupeň krytí vyjádřený údajem IP. Optimální hodnota krytí pro venkovní použití je 65. V mírnějších podmínkách nebo pod stříškou lze použít i IP 44, které je však spíše určeno pro koupelny a chrání svítidlo především před stříkající vodou. V žádném případě nekupujte výrobky, které žádné označení nenesou nebo jim chybí návod k použití v českém jazyce. Nevhodně použité světlo může způsobit úraz elektrickým proudem a případně i požár; bezpečnostní aspekt se tedy v tomto případě opravdu nevyplatí podceňovat.