Prostírání a dekorace se přirozeně odvíjejí od příležitosti, u které venku stolujeme. Pro běžnou rodinnou večeři nemusíme vytahovat zvláštní sadu nádobí ani textilií; je-li stůl v dobrém stavu, není třeba ho ani přikrývat ubrusem. Jako dekorace zcela postačí jednoduché aranžmá z čerstvých květin, doplněné například o romantickou lucerničku nebo svíčku v zavařovací sklenici.

Bílý ubrus dodá venkovní tabuli romantickou až slavnostní atmosféru, je však otázka, jak dlouho vydrží čistý - venku na něj přeci jen číhá mnohem více nečistot než v interiéru. Použijeme ho proto spíš jen u výjimečných příležitostí. Máme-li starší nábytek a nelpíme na moderním stylu, můžeme z útrob skříní vytáhnout ubrus starý, méně vzhledný, který by se nám už v kuchyni nebo jídelně nelíbil, a použít ho jako základ pro prostírání rustikální. S ním bude krásně ladit luční kvítí a letní bylinky, ale také obilí nebo větvičky divoce rostoucích keřů, naaranžované v jednoduchých vázách či zavařovačkách.

  • Tip: Přes zašedlý nebo křiklavě barevný ubrus přehoďte obyčejnou bílou záclonu - stůl tím získá originální vzhled, aniž byste museli utrácet za nové prostírání.

Čerstvě natrhané květiny jsou obecně vděčnou letní dekorací, která dodá nevšední kouzlo každé venkovní jídelně. Pokud vám ale na zahradě kytiček moc nekvete a na louku máte daleko, ozdobte stůl jakoukoli menší zelenou rostlinou pěstovanou v nádobě. Některé z výraznějších rostlin můžete vyhradit stálé místo na stoličce či podstavci hned vedle posezení.

Pro dětské oslavy a grilovačky s nepředvídatelnými konci je vhodné zvolit levné prostírání papírové, na kterém vás nebudou mrzet skvrny od čokolády, tuku či od vína. K létu patří pestré barvy, takže bychom se neměli bát je použít. Barvu jednorázového prostírání můžeme sladit s kvetoucími rostlinami, kterými ho doplníme: žlutá půjde ke slunečnicím, fialová k levanduli atd. Výsledek hosty naprosto oslní, i když půjde o nízkonákladové řešení.