Hlavním cílem Cottagecore je utéci od stresu velkoměsta a usadit se v klidném prostředí venkova, kde se dá žít jednodušším způsobem. Pokud ale člověk takovou možnost nemá, může si symbolickou oázu klidu vytvořit i v městském bytě. Pomohou mu k tomu květinové motivy, přírodní barvy a rustikální prvky. Paleta barev zahrnuje odstíny hnědé, béžové, růžové a šedé, doplněné intenzivnějšími tóny olivově zelené, hořčicově žluté nebo modré. Na tomto pozadí pak vynikne nábytek z přírodního dřeva, nejlépe s patinou a přirozenými stopami opotřebení. Textilu zase vévodí měkká plátna, bavlna a hedvábí, často s květinovým potiskem nebo pruhy.

Mileniálové si už ovšem nemohou pamatovat, jak jejich prababičky tahaly vodu ze studně a ohřívaly na kamnech, aby mohly vyprat cejchy. Venkovský život našich předků si tak trochu idealizují. A tak i v Cottagecore si můžeme dovolit kapku naivity a snění. Motivy květin, motýlů a ptáků by v jiném stylu vyhlížely kýčovitě, ale sem se perfektně hodí. A zatímco generace Husákových dětí kdysi uklidila malovaný porcelán do krabic s nálepkou "nemoderní", její potomci ho zase oprašují a znovuobjevují jeho kouzlo.

Co se týče nábytku, vybavení a doplňků, Cottagecore si vystačí s předměty z druhé ruky. Obzvláště se cení vlastnoruční výrobky, takže pokud vás baví šití nebo koketujete s truhlařinou, nestyďte se své výtvory hrdě vystavit a používat. Ke stylu inspirovaným idylickým venkovem samozřejmě patří také zahrádka, i kdyby to měla být jen ta maličká balkonová. Pěstování vlastní zeleniny a bylinek je pro Cottagecore stejně typické jako třeba pečení domácího chleba. Schválně, zkusíte to bez pekárny?