Vany ze dřeva

Trend velí, abychom se v koupelně cítili tak trochu jako v lázních. A právě z lázní se do domácností začaly přesouvat vany vyrobené ze dřeva, které je oproti jiným materiálům teplejší na dotek a udrží vodu horkou po delší dobu. Nemůže jít ovšem jen tak o nějakou káď pro kapry, kvalita materiálu musí být špičková. Dřevo k výrobě sanity pochází z exotických oblastí a musí projít dvouletým procesem sušení a složitou povrchovou úpravou, aby bylo dokonale odolné vůči vodě i chemickému poškození. Asi si dokážete představit tu cenu... nebo nejspíš nedokážete. Tak asi půl milionu a půjde o dovoz ze zahraničí.

Cenově dostupné dřevěné vany poptáte u českých bednářských firem. Vany ve stylu starobylých kádí připomínají prostředí finské sauny a dodají koupelně lázeňského ducha za mnohem levnější peníz.

Hydromasážní vany

Vany s masážními tryskami se díky klesajícím cenám pomalu stávají standardem. Vybrat si můžeme ze dvou hydromasážních systémů: vířivý systém žene vodu z vany čerpadlem do okruhu a vrací ji zpět přes boční trysky. Ty jsou namířeny na určité tělesné body, ale ručním seřízením je možné měnit jejich směr. Perličkový systém využívá proudícího stlačeného vzduchu, který je vháněn do trysek umístěných na dně vany. Vytvářejí se tak bublinky, jež jemně masírují tkáně. Pořídit si můžete i hydromasážní vany, které kombinují oba systémy.

Někde mezi vanou a bazénem

Kdo má rodinný dům a hodně místa v koupelně, může popřemýšlet o vaně zapuštěné do podlahy. Vzniká tak vlastně něco jako vnitřní bazén, celý luxusní výstřelek však skýtá řadu úskalí. Jednak může být konstrukčně složité až nemožné najít pod podlahou dostatek místa na ukotvení a podezdění vany, a navíc je tu riziko, že do vany při uklouznutí někdo spadne. Vanu zapuštěnou do podlahy je proto nejlepší plánovat už před stavbou domu a zahrnout ji rovnou do projektu. Jednodušší a bezpečnější variantou je vyvýšení části koupelny a vybudování schůdků, po kterých se bude do vany vstupovat.