Syrový vzhled neomítnuté cihlové zdi je žádán zejména v interiérech zařízených v industriálním nebo rustikálním stylu. Většinou jde jen o jednu ze stěn, která má připoutat pozornost. Zdaleka nejde jen o kus zdi za krbem. Cihlou se dá obložit celá obýváková stěna za televizí, prostor za pracovní deskou kuchyňské linky nebo třeba stěna za čelem postele v ložnici. V industriálních interiérech se cihla uplatňuje i v pracovních koutech a obývacím prostorům může zcela dominovat.

Nejjednodušším a nejlevnějším způsobem, jak docílit cihlového vzhledu stěny, je aplikace cihlových pásek vyrobených z betonu. Jejich výhodou je, že jsou lehké a pružné a k jejich instalaci nepotřebujete volat žádného odborníka. Beton navíc dokáže věrně imitovat jakoukoli barvu a strukturu, takže výsledek vypadá věrohodně. Na výběr je množství vzorů a barev a spolu s potřebnou metráží se prodávají i předohnuté rohové obklady, kterými snadno obložíte rohy stěn.

Aplikace cihlových pásek:

  • Cihlové pásky se aplikují na nosný, suchý a čistý povrch, který nepropouští vlhkost, není porézní. Nerovné povrchy vyrovnáme stěrkou a napenetrujeme.
  • Na ošetřený povrch lopatkou naneseme flexibilní lepidlo a svislými pohyby ho rozetřeme po ploše, kterou odhadem budeme moci obložit během deseti minut.
  • Cihlové pásky zatlačujeme celou plochou do lepidla a necháváme mezi nimi spáru 12-14 mm.
  • Po obložení plochy rozetřeme navlhčeným štětcem lepidlo ve spárách mezi obklady. Spáry uhladíme.
  • Případné skvrny od lepidla ihned odstraníme čistou vodou, aby nezaschly.