Digitální éra klasické hodiny z našich domovů dosud nevytlačila, i když je pravda, že spíš než funkčním doplňkem jsou dneska nástěnné hodiny prvkem předně estetickým. Vyplníte jimi prázdné místo na stěně a oživíte celkový dojem interiéru. Hodinoví designéři se už tolik nesoustředí na ručičky a ciferník, ale dbají na to, aby zákazníkům nabídli tvarově zajímavou kompozici srovnatelnou s uměleckým dílem. Z mnohých designových hodin proto přesný čas prakticky nevyčtete, zato je na ně moc hezký pohled.

Oblíbené jsou zejména nalepovací hodiny, kvůli nimž nemusíte vrtat díry do zdi. Jsou dostupné v nepřeberném množství jednoduchých i složitějších tvarů a nebývají drahé. Máte-li vyšší rozpočet, můžete zvolit některý z designérských kousků, u kterých si připlatíte za značku a někdy i za ruční práci. Pokud patříte ke staromilcům a toužíte po hodinách s kukačkou, nemusíte je shánět po bazarech. Také kukačky se dneska vyrábějí, někdy dokonce i v naprosto moderním, minimalistickém pojetí.

Jestliže si potrpíte víc na techniku než na estetický dojem, zaujmou vás hodiny řízené satelitem. Jejich výhodou je, že jsou zcela přesné a samy mění čas ze zimního na letní a obráceně. Vůbec přitom nemusejí obsahovat displej s digitálními číslicemi, mohou mít líbivý vzhled s analogovým ciferníkem. Další variantou jsou pak hodiny, které kromě času ukazují i teplotu a vlhkost vzduchu. Pokud chcete jít ještě dál, můžete zvolit malou osobní meteostanici, jež kromě jiného zobrazuje i počasí a předpovídá jeho budoucí vývoj.