Možná zrovna stavíte či rekonstruujete a slyšeli jste o inteligentních systémech elektroinstalace. Víte, co systém INELS® nabízí?

Představte si, že se vracíte z práce, nikdo není ještě doma, a přece už na vás čeká rozsvícené světlo u vchodu a v předsíni nebo klidně v celém domě, vítá vás již vyhřátý obývací pokoj, přestože celý den, kdy jste byli pryč, bylo topení v úsporném režimu, rolety jsou již staženy a v troubě se dopéká oblíbené jídlo k večeři… Aniž byste museli vstávat z pohovky, rozsvítíte světla přesně tak, jak to máte rádi, zapnete si vyhřívání sauny, abyste se tam po skončení filmu mohli pěkně v teple uvolnit a ještě se třeba k tomu zaposlouchat do relaxační hudby. A i když zapomenete na pánvičku na rozžhavené plotně, jídlo se nepřipálí. Můžete zůstat klidní a nebát se tolik o bezpečnost domu, nemusíte myslet na zloděje, žehličky v zásuvce či zapnuté odvětrávání, i když jste na dovolené. Nemusíte shánět nikoho na zalévání zahrady, odhazovat sníh z chodníku… Můžete být okamžitě informováni o dění v každé místnosti vašeho domu, třeba přes sms. A dokonce to může vypadat tak, jako kdybyste tam opravdu byli. Systém lze nastavit dle vašeho přání.

INELS® je systém inteligentní elektroinstalace, který řídí provoz domu od regulace vytápění a klimatizace, ovládání osvětlení, rolet a jiných spotřebičů až po zabezpečení domu a ochranu majetku. Není se čeho bát! A začít můžete i pozvolna: třeba nejprve jen s řízením světel, topení či předokenních rolet a žaluzií, a nemusíte najednou vydávat vysokou finanční částku za komplexní systém. Jak je to možné? INELS® StarterKit, balíček částečného řešení, obsahuje základní jednotky pro zvolenou oblast. Oblasti lze libovolně vzájemně kombinovat, anebo v budoucnu rozšířit až na komplexní systém. Flexibilita a rozšiřitelnost – to je právě jedna z hlavních výhod tohoto systému. Všechny změny funkcí se provádějí přes počítač a zdarma dodávaný software IDM - na rozdíl od klasické instalace, kdy musíte přístroj s jinou funkcí do instalace vložit anebo jej vyměnit (což někdy vzhledem k místu anebo již nataženým kabelům ani není možné). StarterKit je předzapojený a předprogramovaný, tzn. že po připojení na napájení a spotřebič bude hned fungovat a můžete si jej vyzkoušet. Součástí každého balíčku je centrální jednotka, srdce celého systému a prostředník mezi uživatelským programovacím prostředím (Software Inels Designer&Manager pracující ve známém OS Windows) a ostatními senzory a aktory připojenými na dvouvodičové sběrnici, napájecí zdroj a oddělovač sběrnice od zdroje.

Se StarterKit SVĚTLO si můžete pohrát se světly: stmívat lampy či zářivky, vytvořit světelnou scénu vhodnou ke sledování televize, pro čtení, venkovní posezení, k dotvoření intimní atmosféry… V balíčku je i nástěnný ovladač - vypínač, kde můžete naprogramovat až osm funkcí dle přání a třeba jediným stiskem vypnout všechna světla v domě. Stejně tak lze světla napojit na alarm a při poplachu je třeba všechna nechat rozsvítit.

StarterKit ROLETY ovládá rolety či žaluzie. Díky připojeným čidlům (senzory) si lze naprogramovat vytažení rolet ráno v ložnici při určité intenzitě osvětlení či za deště a bouřky automatické zatáhnutí krytu bazénu. Žaluzie mohou být ovládány např. i světelnými scénáři: stisknete tlačítko nástěnného ovladače, svítidla se nastaví do definované scény, např. „sledování TV“, a žaluzie se zatáhnou. Dle statistik využívá většina zlodějů ke vniknutí do objektu okna: s INELS® zvolíte funkci „zatahovat rolety vždy na noc“, a ztížíte tak případnému zloději jeho práci, nebo jej odradíte hned. Pohyb rolet (stejně jako chod světel) lze samozřejmě funkčně propojit s detektory pohybu a jinými zabezpečovacími jednotkami.

StarterKit TOPENÍ – jeho jednotky řídí provoz zdrojů tepla (plynový kotel, elektřina, tepelná čerpadla, solární panely…) v závislosti na teplotě v místnosti, vaší vůli, dle denního a týdenního režimu (víkendový provoz, čas mimo domov/doma). Opět lze vše navolit na přání. Správu lze jako u všech jednotek provádět přes počítač – SW IDM, pokojovým termoregulátorem na stěně či elegantním dotykovým displejem zabudovaným ve stěně. Topení lze zapnout i na dálku přes PC či sms a nechat si vyhřát pokoj ještě před příchodem domů…

Více informací lze o systému INELS® získat u společnosti ELKO EP, s. r. o., kde vám doporučí i projektanta elektro či elektroinstalatéra v blízkosti vašeho bydliště, který je zaškolen na navrhování a instalaci INELS®. Ve spolupráci s ním vám připraví projekt na míru.

-ELKO EP-