Éra strohého minimalismu možná skončila, a lidé jsou chladnými interiéry ve stylu skla a kovu přesyceni. Do českých bytů se vrací snaha kombinovat staré s novým a mísit styly. Vracíme se tím k přístupu, který byl například ve Francii běžný vždy. Proč jsme ho opustili?

Váza po babičce

Česká republika se posledních dvacet let vyvíjela velmi atypicky. V devadesátých letech lidé zatoužili po všem novém prostě proto, že v předchozích čtyřiceti letech to bylo poměrně nedostupné. Obecný vkus se pomalu, ale jistě dostává do normálu a k němu patří prvek kontinuity. Není nutné při stěhování do nového bytu spálit všechny mosty a stydět se za starou vázu po babičce, přestože se nám líbí. Nejlepší předměty prokážou svou kvalitu zejména tím, jak stárnou. Patina jim sluší.

Móda retro

Češi se začali osmělovat v momentě, kdy přišla doba interiérů ve stylu retro. Najednou si uvědomili, že trh nabízí obrovské množství nábytku z padesátých a šedesátých let, který je tak skvěle navržen, že ho lze kombinovat se zcela současným nábytkem. Příkladem mohou být židle manželů Eamsových. Jsou univerzální a padesát let se celému světu stále stejně líbí. Pravděpodobně nebyly navrženy například ke skleněnému stolu, a přesto se k němu perfektně hodí.

Vzpomínky z cest

Francouzi zařizují i tak, že si občas něco přivezou z cest. Mohou mít zcela moderní byt a nebojí se do něj začlenit třeba sošku z Marakéše nebo stolek z Indonésie. Díky tomu se nestane, že byste našli v Paříži dva byty, které vám budou připadat podobné. Primitivní exotické styly se velmi dobře kombinují se současným interiérem. Společným jmenovatelem je jim totiž naprosté zjednodušení forem.

Příběh bytu

Každý byt by měl nést svůj příběh. Je naprosto špatné, pokud vstoupíte do interiéru a jediné, co o něm dokážete říct, je, že takto vám ho navrhl architekt. Většina Francouzů ukáže na obraz, který měli v pokoji už jako děti, rozpovídají se o lampě, která si zasloužila nové stínítko, ale četl pod ní dědeček… a zastaví se u mísy na ovoce koupené v nedělním bazaru. Tento přístup skrývá zásadní riziko: kýč. Francouzi vyrůstají v prostředí, které je od malička vede k dobrému vkusu a kontinuita nikdy nebyla přerušena. My se zacházení s kombinací stylů i starého a nového musíme stále učit.

Oblíbené kombinace

V současné době je velice módní kombinace moderních kusů nábytku s prvky Dálného východu. Buddhistické nebo hinduistické sošky lidem navozují pocit harmonie. Strohý interiér je také možné zjemnit textilem, a ten navíc nabízí výhodu rychlé změny. Stejný efekt poskytuje rovněž tapeta použitá na jednu stěnu. Tapetování celého interiéru je dávno překonané už proto, že opticky zmenšuje místnost.

Základní pravidlo

Měli bychom si uvědomit, že kombinovat je nutné s citem. Pokud si například zvolíme východní prvky, už bychom je neměli přehnaně mísit s jinými styly. Platí, že jeden styl by měl být dominantní, a toho bychom se měli v interiéru držet výrazněji. Nevylučuje to kombinaci s předměty, které nás provázejí z předchozího bydlení, ale nepsaným francouzským pravidlem je, že jeden styl (tedy výrazný dojem z tohoto stylu) hraje prim.

Věnujte se barvám

Každý styl preferuje určité barevné spektrum (například v čínském a japonském stylu je výrazně přítomna červená), a i kdybychom měli ze zvoleného stylu pouhé dva předměty, stěna s tapetou ve vhodné barvě ho navodí dokonale. Dokonce lze říct, že základní barevné spektrum stylu navozuje jeho náladu mnohem rafinovaněji než přemrštěné množství adekvátních předmětů nebo kusů nábytku.

Vyvarujte se darů

Jediné, před čím je nutné varovat při zařizování interiéru, jsou dary. Pokud přátelé zjistí, že jste si zařídili byt v kombinaci moderního a čínského nábytku, zaručeně budou mít potřebu něco „čínského“ vám darovat. Představa, že se vám musí líbit vše „made in china“, je asi zcela mylná…, jenže okolí to většinou netuší. Plastová kočička s čínským výrazem v tlamičce a kývající packou vám ten pravý styl do bytu pravděpodobně nevnese. Styl svého interiéru si řiďte výhradně vy!

-das-Foto: www.profimedia.cz