Místo, kde žijeme, pracujeme, nakupujeme nebo třeba jen procházíme, nás ovlivňuje víc než třeba fasáda domu. A tak je strašně důležité se věnovat právě interiérům, sledovat jejich vývoj, práci architektů a vyzdvihovat ty opravdu výjimečné práce. A architekti a investoři také chtějí vědět, jestli se jejich práce líbí širší veřejnosti, ne jen úzkému okruhu lidí. A proto je tu soutěž Interiér roku. Každý rok se setkáváme s tím, že zájem o ni roste. Od prvního ročníku soutěže se jí zúčastnilo neuvěřitelných 1 407 interiérů. Stále více lidí zkoumá, sleduje a hlasuje pro své favority. Nejinak tomu bude jistě i letos.

Mezi přihlášenými je nyní největší počet soukromých interiérů, a to 102. Z veřejných interiérů zaujme například nový jednací sál brněnského Nejvyššího soudu, farní Kaple sv. Františka v Morašicích u Litomyšle nebo Edukační centrum České filharmonie v pražském Rudolfinu. Pozadu však nezůstaly ani kanceláře, hobby a coworkingová centra.

„Soutěž sleduje stav jednotlivých typů interiérů za daný rok, takže je spolehlivým lakmusovým papírkem indikujícím jakýsi vývojový trend. Přes mnohé předpovědi o hromadném úniku většiny zaměstnanců na home office, se jakýkoliv útlum v oblasti kanceláří nepotvrdil. Naopak, letos jich soutěží ještě víc než vloni,“ říká zakladatel a ředitel soutěže Petr Tschakert.

O vítězích rozhodne osmnáctičlenná mezinárodní porota vedená emeritním rektorem pražské VŠUP prof. akad. arch. Jiřím Pelclem, dr. h. c. Výsledky soutěže Interiér roku za období 2022 budou oznámeny jako vrcholný bod mezinárodního kongresu o bydlení, designu a architektuře Living Forum, a to v úterý 16. 5. 2023 v pražském Centru současného umění DOX. Living Forum je jakýsi celodenní festival interiérového designu, a kromě českých architektů a designérů přispěje svými přednáškami také řada významných zahraničních hostů.

Záštitu osmému ročníku soutěže poskytl Senát Parlamentu ČR, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo kultury SR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Magistrát hl. m. Prahy a starosta městské části Praha 7.

Zdroj: Institut bytového designu